Σάββατο 22 Φεβ 2020 4:53      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η συνταγή της ημέρας: Κεσκέκι με Κοσάρα Αλανιάρα

Το κεσκέκι ένα παραδοσιακό φαγητό όπου το έφεραν ως κληρονομιά οι πρόγονοι μας από την αλησμόνητη Πατρίδα της Σαμψούντας και της Κάβζας του Πόντου .Το μαγείρευαν κυρίως στις γιορτινές μέρες..οπως τα Χριστούγεννα . Όλο το βράδυ σιγόβραζε για να είναι έτοιμο με το σχολασμα της εκκλησίας.

Ήταν το φαγητό που φίλευαν τους ξένους τις μέρες αυτές!!

Υλικά :

  • 1/2 κιλό σιτάρι(μουλιασμένο από βραδύς)
  • λίγο αλάτι
  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • πάπρικα η μπούκοβο
  • ( προαιρετικά)
  • 150. γρ βούτυρο αγελαδιό

Εκτέλεση:

- Μια μεγάλη κότα 2 κιλά περίπου)

- 2 φλιτζάνια αποφλοιωμένο σιτάρι (μουλιασμένο από βραδύς)
- 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
- αλατοπίπερο.
Καθαρίζουμε την κότα.. Την βάζουμε σε νερό με ένα κρεμμύδι   και συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο να την σκεπάσει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 3,4 ώρες αν είναι σπιτικά.. 

και αν ειναι του εμπορίου για 1.30 ωρα περίπου... 

Στo στάδιο όπου η κότα έχει διαλυθεί, την παίρνουμε απο την κατσαρόλα και  αφαιρούμε τα κόκαλα . Ταυτόχρονα το σιτάρι μας βράζει να ψηθεί καλά .Αφού έχουμε ξεψαχνίσει την κότα (τερεύουμε) την βάζουμε ξανά με το σιτάρι να βράσουν μαζί να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός και για καλύτερο αποτέλεσμα το ανακατεύουμε με μίξερ ή ράβδο.(Στα τότε χρόνια το έκαναν στο χερι με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να γίνει πολτός) 

Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι το φαγητό μας να χυλώσει τόσο που με το σήκωμα της κουτάλας να τραβιέται σαν κλωστή. 
Βγάζουμε το κεσκέκι και το σερβίρουμε  σε  βαθειά πιατέλα και από πάνω με λιωμένο καλά το αγελαδινού βούτυρο αν θέλουμε πασπαλίζουμε μπούκοβο....

Καλή επιτυχία..

Ελένη Σιδηροπουλου

Ποντιακή Κουζίνα Συνταγές.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top