Σάββατο 31 Οκτ 2020 9:45      

Η Συνταγή της Ημέρας: Λαλαγγίτες ή Λαλάγγες

Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου

ΥΛΙΚΑ

  • 650 με 700  γρ αλεύρι σκληρό
  • 300 ml γάλα ή νερό
  • 20 γρ ζάχαρη
  • 30 γρ φρέσκια μαγιά / 7 γραμμάρια ξερή μαγιά
  • 25 γρ μαλακό βούτυρο ή λάδι
  • 1κ.γ ζάχαρη 
  • 1κοφτο κουτ .σούπας  αλάτι  
  • Ζάχαρη η μέλι για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπόλ  διαλύουμε   την  ζάχαρη, και  προσθέτουμε  το μισο αλεύρι. Ανακατέυουμε  μέχρι να έχουμε  ένα κρεμώδη  χυλό   στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός

Σκεπάζουμε  το  μπολ  και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά  Αφου φουσκώσει προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι  και το βούτυρο  μαλακό σε θερμοκρασία  δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν μετά το αλεύρι και το βούτυρο,η ζύμη κολλάει στα στα χέρια σας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να  ξεκουραστεί  και για 1 ωρα Αφου φουσκωσει και εχει διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, την γυρίζουμε  ανάποδα  σε  πάγκο εργασίας  με λίγο  λαδι στα χέρια μας και το χωρίζουμε  σε μπάλες περίπου  80 γρ η κάθε μία   και καλύπτουμε  με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για για λιγο 15 λεπτά περίπου  να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας. Ανοίγουμε  τα ζυμαράκια  πιτούλες με  τον πλάστη  σε 18 έως 20 cm Στο κέντρο  οι λαλαγγίτες  πρέπει να είναι πολύ λεπτές  σχεδόν διάφανες  και οι άκρες ελαφρώς παχύτερες .

Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ  λάδι να ζεσταθεί καλα  και τηγανιζουμε  σε μέτρια φωτιά και 2-3 λεπτά η κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Τα τοποθετουμε σε ενα δίσκο με απορροφητικό χαρτί ..

Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη  η μέλι οταν είναι ναι ακόμα ζεστά!!!!!!

Τρώγονται  και κρύα με τυρί η οτι άλλο θέλετε  

Η γιαγιά μου τα έψηνε στο σάτζ' ((Το σατζ ' είναι τούρκικη λεξη που σημαίνει σιδερένιος θολωτός δίσκος οπου έψηναν εκει τα φύλλα ζύμης (γιοχάδες)η φυλλωτά τις λαλαγγίτες τα λαβασ'ε κ.α))και με το που ψήνονταν και απο τις δύο  πλευρές καλα!! ειχε ενα κατσαρολάκι με βρασμένο γάλα  τα βουτούσε μεσα  τα *Βάφτιζε* μας έλεγε τα τοποθετούσε

σε ενα ταψάκι και μετά με λιωμενο βουτηρο απο πάνω!!!!!

Καλή Επιτυχία!!!

Συνταγές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top