Σάββατο 19 Σεπ 2020 4:56      

Η Συνταγή της Ημέρας: ΜΠΟΜΠΟΤΑ

Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου

Η μπομπότα  ήταν «το ψωμί των φτωχών», ήδη από το 1940 και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, όταν το σταρένιο αλεύρι δεν ηταν ευκολο να τον έχουν ολες οι οικογένειες !!!

Το καλαμποκίσιο αλεύρι μπορούσε κανείς να το βρει ευκολότερα και έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το ψωμί, τις πίτες  και αλλά εδέσματα!!!!

Η μπομπότα είναι, θα λέγαμε, το ψωμί ""καλαμποκόψωμο ""

Είναι ένας χυλός που φτιάχνονταν από καλαμποκάλευρο, χλιαρό αλατισμένο νερό, ίσως κάποια λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο ή λίπος χοιρινό οπως προαναφέραμε σε περασμένες μας αναρτήσεις αναφερόμενες στο χοιρινό..  Πρόσθεταν    χόρτα  λίγο τυρί ή μυζήθρα, ή και κανένα αβγό !!

Σε κάποιες περιοχές την έκαναν γλυκιά, κυρίως σε γιορταστικές περιόδους. Άλλες φορές πάλι ανακάτευαν νερό με καλαμποκάλευρο, κανέλα, σταφίδες, κολοκύθα βρασμένη, λάδι, ή άλλη λιπαρή ουσία, το έβραζαν και ρίχνοντας από πάνω πετιμέζι, έφτιαχναν το «κατσαμάκι»,  Το κατσαμάκι μπορούσε να γίνει και αλμυρό με φρέσκο βούτυρο και ψιλοκομμένο πράσο.

Με οτι ειχαν πορεύονταν  η φτώχεια εκανε τον τοτε άνθρωπο  να εχει  σε απεριόριστο βαθμό την  φαντασία και τη δημιουργικότητα.

 Αυτά τα δύο στοιχεία ήταν η σωτηρία τους.

Αργότερα, το καλαμποκόψωμο περιφρονήθηκε ηταν της κατώτερης τάξης 

Ως το ψωμί των φτωχών !!

 Κι όμως, η  φτωχή μπομπότα, σύμφωνα με αυτά που λένε οι σύγχρονοι διατροφολόγοι είναι ένας διατροφικός θησαυρός γιατί περιέχει θειαμίνη, νιασίνη αλλά και φυλλικό όξυ, συστατικά απαραίτητα για την υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του οργανισμού.

 Η μπομπότα η σημερινή βέβαια είναι μια μπομπότα πλούσια, και όχι κατοχική, αν και όπως δείχνουν τα σημεία των καιρών πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε γιατί οι μεγάλοι μας προετοιμάζουν για να βιώσουμε μια άλλη κατοχή χειρότερη από εκείνη που έζησαν οι γονείς και οι πρόγονοι μας.!!!!Η Παναγια μαζί μας σε οτι  μας έρθει

Υπομονή και Πίστη  θα έλεγα με ολο τον σεβασμο  για τα σημερινά χρονια να εχουμε!!!!......

ΥΛΙΚΆ 
5 αυγα 
2 ποτ.νερού καλαμποκέλαιο 
2ποτ.νερού χλιαρό  νερό
2ποτ.νερού καλαμποκάλευρο 
1 κ.γ  αλάτι 
1 κ.γ. σόδα φαγητού 
1 μπέικιν πάουντερ 
1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό 
400  με 500 γρ. τυρί τριμμένο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Σε βαρύ  μπολ χτυπάμε  τα αυγά  καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά τα υλικά μας με την σειρά
  • Οπως αναγράφονται. 
  • Στο τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ελαφρά 
  • Έχουμε το ταψί  μσς λαδωμένο το στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  για  30'με 40' λεπτά στους 160°
  • Αφου εχει κρυώσει τότε κόβουμε και 
  • Σερβίρουμε

Καλή Επιτυχία  

Συνταγές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top