Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου
Υλικά
- 300γρ.αλευρι για ολες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
- 50γρ.μαγιά νωπή
- 1 φ.κ ελαιόλαδο
- 50γρ ζάχαρη
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
– Σε ενα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το νερό την ζάχαρη και το το ελαιόλαδο ανακατεύουμε καλά..και προσθετουμε. λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνουμε μεχρι να γίνεΙ η ζύμη μας μαλακή και εύπλαστη που να μην κολλά στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπόλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
– Στην συνέχεια κοβουμε απο το ζυμάρι μας,αφου εχει φουσκώσει, μικρα κομμάτια και τα πλάθουμε σε σχήμα κορδονιού ενώνοντας της δυο άκρες. Την διαδικασία αυτην την συνεχίζουμε μεχρι να τελειώσει η ζύμη μας τα τοποθετουμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε ένα μισάωρο.Τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 15 με 20 λεπτα μέχρι να ροδίσουν ελαφρός..
Τα Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια, σαν μικρά ψωμάκια! Μικρά, αφράτα και πραγματικά πεντανόστιμα! Ο μύθος λεει οτι τα κερκέλια έχουν να κάνουν με το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου.Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε μετά την Αναστασή του!Τα κερκέλια πλέον τα φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το βράδυ του Σαββάτου και τα μοιράζουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων!
Καλή Επιτυχία
Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου