Τρίτη 2 Ιουν 2020 11:17      

Η Συνταγή της Ημέρας: ΠΟΡΤΣ Χαρατζωμένον

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο
2 μεγάλα ξερά  κρεμμύδια χοντροκομμένα
4  καρότα σε κομμένα σε κύβους
1 μικρό  λάχανο χοντροκομμένο

3 μέτριες πατάτες ολόκληρες
2 κουτ σούπας πάστα ντομάτας ή λίγη φρέσκια ντομάτα τριμμένη
1 ρίζα σέλινο ψιλοκομμένο (καί η ρίζα καί τα φύλλα του )
150 γρ  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι 
Ρίγανη
Κόκκινο πιπέρι γλυκό 
Κόκκινο πιπέρι καυτερό (προαιρετικά)

Για το χαράτζωμα:
1 Φλ τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ.αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το  ελαιόλαδο, το  κρεμμύδι και το αφήνουμε να ροδίσει Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα τσιγαρίζουμε από όλες της πλευρές. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και αρκετό νερό τώρα βάζουμε και την ρίγανη ,  ρίχνουμε μέσα της πατάτες ολόκληρες  και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας  και να ψηθούν οι πατάτες . Αφού ψηθούν τις αποσύρουμε με προσοχή με μια τριπιτή κουτάλα μέσα σε ένα μπολ της λιώνουμε καλά και της ξαναρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα που είναι το κρέας .Προσθέτουμε όλα τα αλλα λαχανικά μέσα στο φαγητό μας και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό ζεστό
Αλατοπιπερώνουμε  και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.  

Δεν πρέπει να αφήσουμε να σωθούν όλα τα υγρά για να γίνει πηχτό το θέλουμε ζουμερό αρκετά 
Όταν βλέπουμε ότι ψήθηκαν όλα τα λαχανικά μας το κατευαζουμε στην άκρη και βάζουμε ένα τιγανι με το λάδι για το χαράτζωμα..
Καίμε το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι και συγχρόνως  ανακατεύουμε μην σβολιάσει!!.Το κρατάμε 3 με 4 λεπτά .Με μια κουτάλα περνούμε ζουμί από την κατσαρόλα μας και προσεχτικά ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι  Ανακατεύουμε και αφού γίνει ένας χυλός τον αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ..
Το βάζουμε πάλι στην φωτιά να βράσει ένα πεντάλεπτο και έτοιμο το     Χαρατζωμενον Πόρτσ..
Το σερβίρουμε ζεστό με λεμόνι αρκετό!!!

Ακόμα πολύ νόστιμο γίνετε όταν βάζουμε μαζί με το λάχανο η και μόνη της την *Στουπίτσα   το έλεγε η γιαγιά μου  είναι ένα λαχανικό με μακρόστενο φύλλο και ξυνή γεύση οπότε δεν χρειάζεται λεμόνι όταν είναι αυτό!!! ... Αλλιώς το λέμε και 
Ξυνολάπατο....

Συνταγές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top