Δείτε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 300 γρ. φρέσκα φασολάκια χάντρες (ασπροκόκκινα φασόλια, από τα οποία τρώγονται μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό του περιβλήματος – τα βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές, μανάβικα και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ), βρασμένα για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, τα βράζουμε για 10 – 15 λεπτά, ενώ τα ξερά αντίχτοιχα θα χρειαστούν περίπου 1 ώρα, χωρίς να τα μουσκέψουμε
- 1 λίτρο δυνατός ζωμός κρέατος
- 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 2 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες από σπόρια και φλούδια και ψιλοκομμένες
- 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κονκασέ
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο, πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο (κατά προτίμηση Πηλίου ή Τρικάλων)
- 1 ξερό κρεμμύδι, περασμένο στον τρίφτη και στυμμένο
- 280 γρ. ρύζι για ριζότο
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε το λουκάνικο και με τα δάχτυλά μας τραβάμε και βγάζουμε τη φλούδα του. Παίρνουμε το περιεχόμενο του λουκάνικου και το ψιλοκόβουμε σαν κιμά. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κομματιασμένο λουκάνικο με το κρεμμύδι, για 2 – 3 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το λουκάνικο να ροδίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το καρότο και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι περιμετρικά. Προσθέτουμε το κρασί και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια, ρχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και τα φασόλια. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το αποσύρουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
- Στο ποτήρι μας ένα ωραίο ρουστίκ ριζότο αναζητεί ένα κόκκινο ρουστίκ κρασί, μια παραδοσιακή Νεμέα.
- Τα μυστικά για τέλειο ριζότο.