Παρασκευή 25 Μάιος 2018 19:23      

Η τεχνολογία επιτρέπει 12 κανάλια εθνικής εμβέλειας

Πολυσέλιδη ανακοίνωση στην οποία καταγράφονται αναλυτικά πέντε βασικά σημεία - απόψεις για την διεξαγωγή του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΙΤΗΣΕΕ

Η ανακοίνωση 

Στο εκτενές κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως σε ότι αφορά τον αριθμό αδειών με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες «μπορούν να εκπέμπουν 12 προγράμματα εθνικής εμβέλειας ταυτοχρόνως σε HD και SD» ενώ εκφράζεται η διαφωνία για το σύστημα διαδικασίας πλειστηριασμού ή δημοπρασίας για την οποία αντιπροτείνεται από την ΕΙΤΗΣΕΕ η μορφή της απλής αίτησης και εγγραφής σε μητρώο.

Η άποψη για το τίμημα είναι πως «θα πρέπει να είναι κοστοστρεφές και να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ» ενώ εκφράζεται η άποψη πως το ΕΣΡ θα πρέπει να προτείνει στην κυβέρνηση έναν νέο νόμο ο οποίος θα αφορά το σύνολο της αγοράς καθώς «ο νόμος 4339/2015 δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης της ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν ως εξής:

Με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό ρόλο θεσμικών παραγόντων της πολιτείας και ανεξαρτήτων αρχών και με αυτονόητη την αποδοχή υφιστάμενων νόμων (ανεξαρτήτως εάν αυτοί πρέπει να αλλάξουν άμεσα) είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

 Ασφαλώς και προφανώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες.  Με ευθύνη της πολιτείας όλες οι απόπειρες διαγωνιστικών διαδικασιών απέτυχαν πλήρως.  Είτε γιατί η Πολιτεία δεν προχώρησε τελικά, είτε γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μη σύννομες και αντισυνταγματικές τις σχετικές διαδικασίες.  Και αυτό δεν συνέβη μόνο μία φορά.  Τούτων δοθέντων  οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν νόμιμα.  

Σε ότι αφορά τον αριθμό των αδειών πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις που επέρχονται, οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (αναβάθμιση της τεχνολογίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε DVD-T2HEVC) και οι σημερινές δυνατότητες του φάσματος.  

Είναι προφανές ότι με τις υπάρχουσες δυνατότητες μπορούν να εκπέμπουν 12 προγράμματα εθνικής εμβέλειας ταυτοχρόνως σε HD και SD.  Παράλληλα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η νέα τεχνολογία επιτρέπει υβριδικές μεθόδους μετάδοσης του περιεχομένου όπου η ψηφιακή πληροφορία ενός προγράμματος μεταδίδεται μερικώς μέσω επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και μερικώς μέσω διαδικτύου.

 Η αδειοδότηση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει την συντακτική ευθύνη γραμμικού περιεχομένου, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ελεύθερες ή συνδρομητικές ή μικτού τύπου και ανεξάρτητα του μέσου διανομής του που μπορεί να είναι ακόμα και υβριδικός.

Η αδειοδότηση θα πρέπει να έχει την μορφή της απλής αίτησης και εγγραφής σε μητρώο στα πρότυπα των πολλών άλλων κρατών της Ε.Ε (π.χ. Μεγάλη Βρετανία). Επισημαίνεται  εξάλλου ότι  το σύστημα διαδικασίας πλειστηριασμού ή δημοπρασίας δεν είναι πρόσφορο σύστημα για την αδειοδότηση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή συστήματος διαδικασίας δημοπρασίας όχι μόνο δεν δικαιολογείται  από καμία πραγματική συνθήκη, άλλα ταυτόχρονα  συνιστά ευθεία παραβίαση μίας σειράς  από θεμελιώδη  - συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

ΕΙΤΗΣΕΕ Κανάλι τηλεοπτικές άδειες Τεχνολογία κανάλια εθνικής εμβέλειας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top