Τρίτη 22 Σεπ 2020 23:24      

Η υπερφορολόγηση γονατίζει τον τουρισμό: 9 στις 10 επιχειρήσεις φέτος θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα το 2016, ενώ τα 2/3 των ισολογισμών θα γίνουν αρνητικοί.

Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος, κρούοντας το  «καμπανάκι» για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τονίζει ότι «το 2017 θα πάρουμε τη μέγιστη κρυάδα λόγω των αυξήσεων φόρων» και επισημαίνει την ανάγκη να επανέλθουν οι συντελεστές φορολόγησης του τουρισμού στα περσυνά επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και από τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 2% ωστόσο αυτό δεν θα διαπιστωθεί από τις επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές είναι στα 15,7 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα ανακάμψει ο οδικός τουρισμός και από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Τουρκίας (απομειώνεται ο όγκος των Τούρκων επισκεπτών αλλά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έντονη αύξηση κρατήσεων λόγω του «κλεισίματος» της αγοράς της Τουρκίας).

Ωστόσο όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ,  μιλώντας σε δημοσιογράφους, αν δεν υπάρξει αναστροφή στην κατάσταση ante με τους φορολογικούς συντελεστές, από το 2017 ή το αργότερο το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία.

Μάλιστα εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου τότε τα προβλήματα θα οξυνθούν. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2%. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης των 140-280 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη χαρτογράφηση του εισερχόμενου τουρισμού καταγράφεται μία έντονη ανισοκατανομή με την Κρήτη, τα Ιόνια και τις Κυκλάδες να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις , την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Ρόδο να έχουν οριακή αύξηση και την Κω με τα νησιά του Αν. Αιγαίου να καταγράφουν μεγάλη πτώση. 

Τουρισμός Υπερφορολόγηση ΣΕΤΕ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top