Σάββατο 16 Ιαν 2021 23:33      

Υδατοδρόμια στην Πιερία - Νέες Προσδοκίες για τον Τουρισμό

AΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ. 

Νέες προσδοκίες για την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς στην χώρα μας γεννά το Νομοσχέδιο του Yπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ίδρυση και την λειτουργία υδατοδρομίων.

Τι είναι τα υδατοδρόμια

Τα υδατοδρόμια είναι τα αεροδρόμια επί υδάτινης επιφάνειας, τα οποία προορίζονται στο σύνολο ή εν μέρει για την αποθαλάσσωση, προσθαλάσσωση και κίνηση αεροσκαφών. Σε ένα υδατοδρόμιο  περιλαμβάνεται η κατάλληλη υποδομή σε κτιριακές/λιμενικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης υδροπλάνων, επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου.

Το Νομοσχέδιο

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου τα υδροπλάνα χαρακτηρίζονται ως τα πλέον κατάλληλα μέσα μεταφοράς συνδυάζοντας την άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση των αεροπλάνων με την ευελιξία των πλωτών μέσων. Λαμβάνοντας υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα της Ελλάδας, την ακτογραμμή της  αλλά  και τις συγκοινωνιακές ανάγκες της, τα υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν ευέλικτη εναλλακτική επιλογή για τις μεταφορές προσώπων και αγαθών.

Επιφορτισμένος με τον φάκελο μεταφορών μέσω υδροπλάνων είναι ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος προσβλέπει στην απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων.

Η Πιερία στον χάρτη για τη δημιουργία υδατοδρομίων

Ενήμερος για το επικείμενο Νομοσχέδιο υπήρξε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος. Και αφού επιβεβαίωσε σε επικοινωνία του με τις εταιρείες που δραστηριοποιηθούν στο χώρο των υδροπλάνων, τον ενδιαφέρον τους για την Πιερία (στον σχεδιασμό τους υπάρχουν δυο σταθμοί σε Κατερίνη και Λιτόχωρο), έσπευσε άμεσα να ενημερώσει τους Δημάρχους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου κ.κ Κώστα Κουκοδήμο και Βαγγέλη Γερολιολιο. Ακολούθησαν συναντήσεις του βουλευτή και των δύο Δημάρχων με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη σε άριστο κλίμα. Ο Υφυπουργός αντιμετώπισε πολύ θετικά το ενδιαφέρον τόσο του βουλευτή όσο και των Δημάρχων για τα δύο σημεία στην ακτογραμμή του Νομού Πιερίας για τη δημιουργία υδατοδρομίων και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει για την άμεση έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης.

Το καλοκαίρι του 2020

Το καλοκαίρι του 2020 το Υπουργείο Μεταφορών ευελπιστεί να υπάρχει ένα πρώτο πιλοτικό δίκτυο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων στη χώρα με προοπτικές προέκτασης, κάτι που θα επιτρέψει στα υδροπλάνα να ανοίξουν και πάλι τα φτερά τους στην Ελλάδα, έπειτα από παλινωδίες 15 ολόκληρων χρόνων!

Τουρισμός Υδατοδρόμια

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top