Κυριακή 26 Μάιος 2019 10:02      

Ίδρυση Εθνικού φορέα για τη διάδοση του ποδηλάτου

Από την πόλη του ποδηλάτου η προσπάθεια για διάδοση του ποδηλάτου και ίδρυση εθνικού φορέα στην Ελλάδα. Από τα Τρίκαλα, την πόλη που «ζει» με, και για το ποδήλατο, πέντε ποδηλατικοί σύλλογοι της χώρας συνεχίζουν μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τη διάδοση του ποδηλάτου αλλά και την οργάνωση των συλλόγων που ασχολούνται με αυτό. Και πλέον πρόσφορη πόλη για ουσιαστική έναρξη αυτής της διαδικασίας, τα Τρίκαλα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, με πρωτοβουλία της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας (Αθήνα), οι πέντε σύλλογοι συναντήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη. Ερχόμενοι σε επαφή με τον Δήμο Τρικκαίων, συνεργάστηκαν με την αντιπρόεδρο του μουσείου κ. Βασιλένα Μητσιάδη, συζητώντας επί τάπητος για τη διακήρυξη της Αθήνας. Μια κοινή διακήρυξη των  ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα (Αθήνα),  Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη),  Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας (Κατερίνη),  Σύλλογος Ορθοπεταλιά  (Κέρκυρα),  Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου (Μυτιλήνη), που υπογράφτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.


Οι στόχοι του φορέα
Οι στόχοι είναι: Κοινή συντονισμένη δράση για τη διάδοση του ποδηλάτου στην Ελλάδα.
 Δημιουργία δικτύου σωματείων για το ποδήλατο στην Ελλάδα, με την προοπτική να διαδραματίσει ρόλο συντονιστικού οργάνου από την πλευρά των συλλογικών φορέων των πολιτών. Επεξεργασία κοινής πλατφόρμας αιτημάτων προς προώθηση στις αρμόδιες αρχές, για την προώθηση του ποδηλάτου στο πλαίσιο της βιώσιμης και ενεργούς κινητικότητας για τις Ελληνικές πόλεις του 21ου αιώνα. Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας κοινής πλατφόρμας διαλόγου ποδηλατών, βιομηχανίας ποδηλάτου και πολιτείας, κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (Eyropean Cyclists’ Federation). Αυτοί οι στόχοι συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στα Τρίκαλα, από τους εκπροσώπους του 5 συλλόγων, εκπρόσωπο της WWF και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (Eyropean Cyclists’ Federation). Παρέστη και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έθεσε επί τάπητος δύο βασικά ζητήματα:


 Τη ζωή στην πόλη με τα ποδήλατα, τις δράσεις που έχουν γίνει με τους ποδηλατοδρόμους και τα φανάρια, τη χρήση του ποδηλάτου ως στοιχείου της καθημερινότητας των κατοίκων
 Τους στόχους του Δήμου Τρικκαίων για δημιουργία φιλικής πόλης για τους ποδηλάτες, τους πεζούς, τις μητέρες, τα ΑμεΑ, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Δημήτρης Παπαστεργίου Ποδήλατα Ίδρυση Εθνικού φορέα Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top