Παρασκευή 22 Φεβ 2019 10:28      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) - Σύσταση επιχειρήσεων σε χρόνο-ρεκόρ

Σε μόλις 13 λεπτά θα είναι δυνητικά εφικτή η ίδρυση των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική  Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Προφανώς και ο χρόνος αυτός είναι ιδανικός, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η ίδρυση μιας επιχείρησης θα μπορεί να γίνει εντός κάποιων ωρών ή το πολύ μίας ημέρας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν σήμερα τόσο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας,όσο και ο γενικός  γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, με το νέο σύστημα, οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από ένα μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας, αφού θα μπορούν να ιδρύονται  ηλεκτρονικά. Μάλιστα, το νέο σύστημα, το οποίο είναι πρωτοποριακό ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα είναι διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ, από την οποία η επιχείρηση θα λαμβάνει αυτόματα ΑΦΜ και με τον ΕΦΚΑ.

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου και αρχικά με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ιδρυθούν οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ. Έως το τέλος του έτους θα ιδρύονται ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες προσωπικές επιχειρήσεις, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα είναι εφικτή η ίδρυση μέσω της e-ΥΜΣ και των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση μιας επιχείρησης μέσω της e-ΥΜΣ είναι η χρήση των πρότυπων καταστατικών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τον «παραδοσιακό» τρόπο ίδρυσης, επισκεπτόμενες τις υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στα επιμελητήρια, ή κάποιο συμβολαιογραφικό γραφείο στην περίπτωση που πρόκειται για τη σύσταση ΕΠΕ ή ΑΕ.

Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συστήματος, η ίδρυση των επιχειρήσεων θα είναι δωρεάν. Ωστόσο και μετά την παρέλευση του διαστήματος «ατέλειας», όσοι χρησιμοποιούν την e-ΥΜΣ θα έχουν έκπτωση της τάξεως του 70% σε σχέση με τα κόστη που καταβάλλονται για την ίδρυση μέσω των επιμελητηρίων ή των συμβολαιογράφων.

Πηγή: http://www.euro2day.gr

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) Επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top