Παρασκευή 22 Μαρ 2019 8:01      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ημερίδα: Προτάσεις για την αξιοποίηση του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής

Τοπικά χαρακτηριστικά της Πιερίας, αναπτυξιακές προοπτικές, ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Πιερίας, σε συνεργασία με τον βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης  π. υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν προτάσεις από τους ομιλητές που αφορούσαν τρόπους ανάπτυξης της Πιερίας και αξιοποίησης του Ολύμπου.

Προτάσεις ολοκληρωμένης αειφόρου ανάπτυξης 

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στην διερεύνηση των τοπικών χαρακτηριστικών της Πιερίας» και ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις  ολοκληρωμένης αειφόρου ανάπτυξης, όπως η  άμεση αποδέσμευση περιοχών, όπως η περιοχή Βαρικού και Ξεροκάμπι Πλάκας Λιτοχώρου,  από αγροκτηνοτροφική με ότι αυτό συνεπάγεται για την μη ανάπτυξη της περιοχής, η ταχύτατη επαναφορά του Λιμανιού της Γρίτσας, που είναι και το Λιμάνι του Ολύμπου, στην αρχική του μορφή .

Επίσης, προνόμια για κατασκευή, εγκατάσταση και δόμηση επιχειρήσεων  στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα προβάλουν και  θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Προτείνεται   στις παρυφές του Ολύμπου,  την κατασκευή δύο ελικοδρομίων,  καθώς και διαδρόμου για μικρά αεροσκάφη  που θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες των επισκεπτών – τουριστών στην περιοχή,  όσο και τις ανάγκες φύλαξης και διάσωσης του ορεινού όγκου του Ολύμπου. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η  απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτοχώρου, τα εργοστάσια λήψης δομικών υλικών και γενικά  η αποφυγή μεγάλης έκτασης τεχνικών έργων και παρεμβάσεων , σε περιοχές φυσικών οικοσυστημάτων  στην ευρύτερη περιοχή,  είναι επιβεβλημένη. 
 

Όλυμπος: από τους θεούς στους ανθρώπους 

«Όλυμπος το παγκόσμιο βουνό: Από τους θεούς στους ανθρώπους» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του βουλευτή κ. Μάρδα ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση – ιδέα του Α.Π.Θ που αφορά στη δημιουργία τεσσάρων καταφυγίων  και η μεταφορά από και προς το Λιτόχωρο θα γίνεται με ελικόπτερο, κάτι που δεν θα επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον Όλυμπο. 
Η ιδέα ξεκίνησε μαζί με ένα συνάδελφο του στο πανεπιστήμιο για το τι μπορεί να γίνει στον Όλυμπο . Ουσιαστικά η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή στα τέσσερα καταφύγια που υπάρχουν, ακόμη τεσσάρων σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, σε ζώνη που επιτρέπεται,  δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο ένα μικρό «ορειβατικό χωριό». Και φυσικά όπως τόνισε χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον. 

Ημερίδα Επιμελητήριο 'Ολυμπος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top