Τρίτη 26 Ιαν 2021 12:48      

Ηρακλής Καρπούζας: Το οικοδόμημα της ιδανικής πολιτείας ως εφαρμογή για το κοινό καλό των πολιτών

O Hρακλής Καρπούζας  είναι ένας λαμπρός νέος. Η πανεπιστημιακή του γνώση σε συνδυασμό με την αμεσότητα και την οικειότητα που έχει  με τον κόσμο είναι δυο ισχυρά όπλα για τον ίδιο. Ξέρει  πως για να χτιστεί  ένα γερό οικοδόμημα, απαιτούνται γερά θεμέλια. Στέκεται στο πλευρό του Θανάση Λιακόπουλου και τον συνδυασμό   «Όλοι μαζί μπορούμε »   και πιστεύει πως είναι έτοιμος με τις ιδέες του να θεμελιώσει ένα πολιτιστικό οικοδόμημα  με κεντρικό άξονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική κατάσταση της χώρας;  Αναπόσπαστο κομμάτι είναι και ο Δήμος. Ποια η δυναμική που ασκεί στους πολίτες και την πολιτεία;

Η χώρα διέρχεται εδώ και μια δεκαετία μια βαθύτατη κρίση που κάνει λάθος όποιος θεωρεί ότι εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στον οικονομικό τομέα.  Βασική αιτία αποτελούσε και αποτελεί η κρίση αξιών και ηθικής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.  Η πολιτική κατάσταση της χώρας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο που συγκεκριμένοι κομματικοί σχηματισμοί εκμεταλλεύτηκαν  τις υπάρχουσες συνθήκες και είδαν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται  με κύρια εργαλεία τον λαικισμό, την παραπλάνηση και εν τέλει την ποδηγέτηση όποιας έννοιας ηθικής με αποκορύφωμα τη διαστρέβλωση του δημοψηφίσματος και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Δήμος παίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ικανού να δημιουργήσει συνθήκες τοπικής ανάπτυξης.  Επιπρόσθετα είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί με δικαιοσύνη, ειλικρίνεια και πλήρη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών, να τους δείξει ότι η ηθική έχει χώρο στην πολιτική και ότι οι πρακτικές παρελθόντων ετών έχουν πλέον λάβει τέλος.

Ποιο ήταν το βαθύτερο  κίνητρο , που σας έπεισε να ασχοληθείτε με τα κοινά του τόπου; Ποιο γεγονός συνέβαλε σε αυτήν σας την απόφαση;

Η ενασχόλησή μου με τα τεκταινόμενα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο ξεκίνησε από μικρή ηλικία λόγω και των επιρροών που είχα στο οικογενειακό μου περιβάλλον. 
Ωστόσο ανέκαθεν είχα την πεποίθηση ότι η ενεργή συμμετοχή ενέχει κάποιες προϋποθέσεις και δεν πρέπει επουδενί να επισπευτεί, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν παρατάξεις που εμπνέουν και μοιράζονται τα ίδια οράματα και αξίες, γεγονός που συμβαίνει με τον κ.Λιακόπουλο και τους υπόλοιπους συνυποψήφιους μου. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι : Εργασιακή εμπειρία, γνώσεις του αντικειμένου και κυρίως ισχυρό και διαμορφωμένο χαρακτήρα που δε θα σου επιτρέχει να παρεκκλίνεις από τις αρχές σου. Θεωρώ λοιπόν ότι οι συνθήκες ωρίμασαν και διεκδικώ την ψήφο των συνδημοτών μας ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης.  

Είστε ένας πολιτικός μηχανικός, που γνωρίζει ότι σε ένα οικοδόμημα τα θεμέλια πρέπει να χρίζονται γερά. Πιστεύετε ότι η Κατερίνη είναι ένα οικοδόμημα που έχει γερά θεμέλια; 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Κατερίνη παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είναι μια πόλη που πάει «σημειωτόν». Μετά λύπης θα σας πω ότι τόσο η Κατερίνη όσο και ο Δήμος εν γένει στερείται βασικών υποδομών και οράματος. Τα θεμέλια λοιπόν είναι σαθρά και ο πιο ουσιαστικός λόγος είναι ότι η όλη ανάπτυξη της περιοχής έγινε σε ερασιτεχνικά επίπεδα, χωρίς βαθύτερο σχεδιασμό και με ανυπαρξία μακρόπνοου πλάνου για το που είμαστε και που θέλουμε να πάμε. 
Το θετικό είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας αποτελεί εγγύηση για να δούμε καλύτερες μέρες, αρκεί ο ίδιος ο Δήμος να κατορθώσει να το διατηρήσει εδώ  με τη δημιουργία ενός σαφούς αναπτυξιακού πλαισίου, ικανού να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για αύξηση οικονομικής δραστηριότητας, προσέλκυση επενδύσεων & επαύξηση των θέσεων εργασίας. 

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι προτάσεις σας για την βελτίωση και την ανάδειξη του τόπου μας; Ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση;

Ως μηχανικός και άνθρωπος της λογικής και όχι παράγωγο του κομματικού σωλήνα, ήμουν ανέκαθεν της άποψης ότι η όποια εργασία πρέπει να ξεκινάει από το Α και να οδεύει στο Ω. Είναι επιβεβλημένο να γίνει μια πλήρης καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν και αφορούν το σύνολο των τομέων δράσης ενός Δήμου. Ενδεικτικές προτάσεις θα αναφέρω τις εξής:

1. Δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας Δήμου Κατερίνης με εκχώρηση κωδικών σε εξουσιοδοτημένους χρήστες για άμεση πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα για μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δυνατότητα επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω email για κατάθεση αιτήσεων κτλ χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη. 
2. Net metering – αυτοπαραγωγή με φωτοβολταικά σε δημοτικά κτίρια επιχειρήσεις & δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις (Δημαρχείο, Σχολικά κτίρια, Κολυμβητήριο κτλ)  για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης, την  εξοικονόμηση ενέργειας,  τον συμψηφισμό στην κατανάλωση ρεύματος & την ψύξη-θέρμανση των εγκαταστάσεων με χρήση αντλιών θερμότητας.
3. Τροποποίηση Ζ.Ο.Ε. & χρήσεων γης σε συγκεκριμένες περιοχές στα πλαίσια μιας γενικότερης αναθεώρησης της οργάνωσης του Δήμου σε τομείς ανάπτυξης. Επίσπευση διαδικασιών σε περιοχές που είναι υπό ένταξη στα σχέδια πόλης με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.
4. Χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση υπόγειων δικτύων  ως προς τη θέση και το βάθος τοποθέτησης
 ( Ύδρευση, Αποχέτευση, Οπτικές ίνες, Φυσικό αέριο, ΔΕΗ) στις εντός σχεδίου περιοχές. Οι όποιες εργασίες στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών και του ασφαλτοτάπητα απαιτεί  συχνά την αντιμετώπιση αφανών προβλημάτων και τη μετέπειτα επεξεργασία τους (βάση – υπόβαση οδού, διαρροές δικτύων), ώστε μελλοντικά να είναι αρκετή η συντήρηση του καταστρώματος. 
Αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης στα χωριά μας.
5. Αντιμετώπιση προβλήματος στάθμευσης τόσο εντός της Κατερίνης όσο και σε τουριστικές περιοχές με δημιουργία υπέργειων ή υπόγειων χώρων στάθμευσης και αξιοποίηση συγκεκριμένων εκτάσεων για τουριστικά λεωφορεία. 
6. Κίνηση διαδικασιών για υπογειοποίηση του συνόλου του εναέριου δικτύου της Δ.Ε.Η. τουλάχιστον στα όρια του αστικού ιστού, με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τις κολόνες και τις λοιπές υπέργειες εγκαταστάσεις, τόσο για να επιτευχθεί αισθητική αναβάθμιση, όσο και για να υπάρξει βελτίωση της προσβασιμότητας σε Α.Μ.Ε.Α. και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. 
7. Αναβάθμιση υφιστάμενων δομών νεκροταφείων , βελτίωση προσβασιμότητας, διαμόρφωση περιβάλλοντος  χώρου & Περιφράξεων, αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και εξέταση οριοθέτησης νέας θέσης για κατασκευή.
8. Κίνηση διαδικασιών για κατασκευή οδού στο παραλιακό μέτωπο που θα συνδέει  την Παραλία Κατερίνης με τον Πλαταμώνα.
9. Τουριστική αξιοποίηση και προβολή τόσο του ορεινού όσο και του παραλιακού μετώπου σε τουριστικές εκθέσεις, internet κτλ. 
10. Προώθηση εναλλακτικού τουρισμού με θεσμοθέτηση χρήσεων γης και ειδικούς όρους δόμησης για εγκαταστάσεις ιαματικού, συνεδριακού, αθλητικού,αρχαιολογικού τουρισμού κτλ.
11. Κατασκευή μαρίνων στο παραλιακό μέτωπο ,χαρτογράφηση και χάραξη μονοπατιών  στους ορεινούς όγκους και διασύνδεση των τουριστικών εγκαταστάσεων μεταξύ θάλασσας και βουνού.
12. Ανάληψη δράσεων για διεύρυνση εμπορικού κέντρου και εκτός του άξονα της Μ.Αλεξάνδρου-αναβάθμιση εμπορικής στοάς όπισθεν του Δημαρχείου.
13. Διεκδίκηση από τον Δήμο Κατερίνης της έκτασης του παλαιού νοσοκομείου & των ανενεργών στρατοπέδων στη γύρω περιοχή προς αξιοποίησή τους.
14. Δημιουργία κλειστής Λαχαναγοράς με όλες τις απαραίτητες υποδομές.
15. Θεσμοθέτηση αθλητικών διοργανώσεων με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών για επέκταση της τουριστικής σεζόν.
16. Συνεργασία με ιστορικούς της πόλης και τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, για δημιουργία σχολικών εγχειριδίων για διδαχή γεωγραφίας και ιστορίας Νομού, έστω υπό τη μορφή σεμιναρίων.
17. Ανάπτυξη υπαίθριων βιβλιοθηκών και εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με παράλληλη δράση προώθησης του βιβλίου κυρίως στους νέους και επιμόρφωση ως προς τη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών. 

Όπως καταλαβαίνετε, οι δυνατότητες και οι προτάσεις είναι απεριόριστες, αρκεί να υπάρχει  όρεξη και γνώση.

Κλείνοντας να σας αναφέρω ότι τα παραπάνω και πολλά ακόμα θα πρέπει να πραγματωθούν ή έστω να δρομολογηθούν έπειτα από ευρύτερη συνεννόηση με τους δημότες και ιεράρχηση ανάλογα τη σπουδαιότητα και το αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Όπως αναφέρει και το μότο του συνδυασμού που εκπροσωπώ : «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».  

Συνεντεύξεις Δημοτικές Εκλογ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top