Δευτέρα 18 Ιαν 2021 0:41      

Το ηθικό πλεονέκτημα..

Τι είναι το ηθικό πλεονέκτημα; Και γιατί το διεκδικεί η Αριστερά;

Είναι γνωστή η ρήση η εξουσία φθείρει. Έτσι η πολύχρονη διαχείριση της πολιτικής από τη δεξιά οδήγησε σε στρεβλώσεις και αυθαιρεσίες  ασυγχώρητες. 

Με την πτώση τους χούντας και τη μεταπολίτευση στην εξουσία ανήλθαν νέες δυνάμεις αρχικά από το χώρο τις κεντροδεξιάς και αργότερα της κεντροαριστεράς που ήθελαν να αποτινάξουν ως μίασμα τη διαφθορά. 

Οι πολιτικοί που πέρασαν από τον τόπο στην πλειοψηφία τους ήθελαν να διοικήσουν τη χώρα δημιουργώντας ισοπολιτεία, αμβλύνοντας τις αντιθέσεις, σεβόμενοι τους νόμους. Κυρίως όμως χωρίς πρόκληση του δημοσίου αισθήματος που βάναυσα είχε τραυματιστεί από τις πρακτικές του παρελθόντος.  

Όχι πως δεν υπήρξαν σκάνδαλα, ή πως δεν υπήρξε ροπή προς την κακοδιαχείριση, αλλά ήθελαν να ξεφύγουν από τη μομφή που ως βδέλλα είχε κολλήσει πάνω τους, ότι η Ελλάδα  είναι μια τριτοκοσμική χώρα.

Το ρουσφέτι, η διαπλοκή μπήκαν στο στόχαστρο και δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ και τα κριτήρια προσόντων , η δυνατότητα προσφυγής σε μια άτυπη πρόσληψη. Κάναμε δηλαδή βήματα προς μια σύγχρονη διοίκηση. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δική μας ρήση είναι το «έχει μπάρμπα στην Κορώνη» και εμείς δημιουργήσαμε την  Πλατεία Κλαυθμώνος  είναι σαφές ότι η κατάσταση  έγινε τελείως διαφορετική. 

Η σχέση μας με το κράτος ποτέ δεν υπήρξε η πρέπουσα. Ίσως κατάλοιπο των 400 και πλέον χρόνων υποταγής. Ίσως γιατί ο διαφωτισμός δεν άγγιξε τον κατάλληλο χρόνο τους Έλληνες. 

Και οι κυβερνήτες μας δεν έθεταν ως πρώτιστο διακύβευμα  το Ελευθερία – Ισότητα- Αδελφοσύνη.

 Η αριστερή διανόηση που κυριάρχησε στην Ελλάδα από το μεσοπόλεμο και πέρα, καυτηρίασε αυτές τις πρακτικές και δημιούργησε στο φαντασιακό των Ελλήνων την ιδανική πολιτεία της ισονομίας και ελευθερίας. Μ’ αυτά πορευθήκαμε εδώ και 80 χρόνια. Εμείς  ο ίδιος λαός ξαφνικά και με αμφιλεγόμενα κριτήρια, δώσαμε τη δυνατότητα σε μια αριστερή κυβέρνηση να διοικήσει. 

Το ηθικό πλεονέκτημα έγινε σημαία, ο αξιακός κώδικας προβλήθηκε υπέρ το δέον και το εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους έγινε καθημερινή ρητορική. Αλλά δεν αρκεί να το λες. Πρέπει και να το αποδεικνύεις . Και αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι στα χρόνια της παρακμής των αριστερών ιδεολογημάτων,  υιοθετήθηκε από τους οπαδούς τους παρακμιακές πρακτικές. Και ανατράφηκαν γενιές που απαιτούσαν μόνο δικαιώματα, χωρίς τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Και όπως έγραψε πριν λίγο καιρό ο Πάσχος Μανδραβέλης «Είναι πολλά χρόνια τώρα που η Αριστερά εγκατέλειψε την πολιτική και το έριξε σε μια κοσμικού τύπου θεολογία. Δεν έχει πια προτάσεις, έχει απολυτίκια του στυλ «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Ποτέ δεν πρότεινε θεσμούς για τις παθογένειες του συστήματος (είναι χαρακτηριστικό ότι καταψήφισε ακόμη και τη «Διαύγεια»), αλλά πάντα τσαμπουνά τα περί ηθικού πλεονεκτήματος, που πηγάζει από τους αγώνες της Αριστεράς.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της θρησκευτικής ηθικολογίας μεγάλωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει το αξίωμα ότι η Αριστερά έχει το ηθικό πλεονέκτημα, συνεπώς κάθε αριστερός είναι ηθικός και φυσικά ό,τι κάνει αυτός είναι αυτομάτως ηθικό.»

Αυτό ακριβώς πληρώνουμε σήμερα. Την στρεβλή άποψη ότι οφείλουμε σ’ αυτούς που ήλθαν για πρώτη στην εξουσία. Και οφείλουμε ανοχή, υπακοή, παραδοχή, ακόμα και στα συνεχή λάθη τους, γιατί κάποτε αδικήθηκαν. 

Όσο για το ηθικό πλεονέκτημα και φαινόμενα τύπου Λοϊζου, θα επαναληφθούν, γιατί το ηθικό πλεονέκτημα δεν το έχεις ως κυβέρνητης, αλλά το κατακτάς καθημερινά με την άσκηση της εξουσίας. 

Και τελικά το ηθικό πλεονέκτημα ανήκει στο λαό που κι αυτός οφείλει να το ανακαλύψει, μη δεχόμενος χαϊδέματα στην πλάτη, και μονομερή δικαιώματα, υποκύπτοντας σε απραγματοποίητες υποσχέσεις. 

Ο.Β. 

ΣΥΡΙΖΑ Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top