Κυριακή 24 Ιαν 2021 22:57      

Καιρός του πράττειν

Λέει ο Εκλησιαστής:

Καιρός του βαλείν λίθους και καιρός του συναγαγείν λίθους, καιρός του περιλαβείν και καιρός του μακρυνθήναι από περιλήψεως. Καιρός του ζητήσαι και καιρός του απολέσαι, καιρός του φυλάξαι και καιρός του εκβαλείν. Καιρός του ρήξαι και καιρός του ράψαι, καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν. Καιρός του φιλήσαι και καιρός του μισήσαι, καιρός πολέμου και καιρός ειρήνης. Ο Εκκλησιαστής, 44

Τεράστιες ζημίες έχουν προκληθεί στην περιοχή του πρώην Δήμου Δίου. Η περιοχή είναι «ανοχύρωτη» και κάθε φορά που προκύπτουν έντονα καιρικά φαινόμενα το πρόβλημα επαναλαμβάνεται.

Οι εμβαλωματικές ενέργειες με την κινητοποίηση όλου του μηχανισμού της αντιπεριφέρειας για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα δεν θα φέρει καμία αποτελεσματική λύση, αν δεν υλοποιηθεί το από καιρό σχεδιαζόμενο έργο που για λόγους άγνωστους δεν επικαιροποιείται, δεν εκτελείται, και δεν μπαίνει σε εφαρμογή.

Επειδή είναι άστοχο επαναλαμβάνοντας το ίδια λάθη να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα, καιρός είναι να μην γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Αλλά να απαιτήσουμε για μια φορά τη λύση του.

Έγραψε χθες εύστοχα ο πρώην Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος και ανέφερε τις ενέργειες επί των ημερών του.

Η περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα από πολύ παλιά, μάλιστα στην περίοδο της χούντας η πτώση μιας γέφυρας στην περιοχή από πλημμύρες έφτασε στα δικαστήρια, γιατί θεωρήθηκε δολιοφθορά. Οι παλιότεροι θα το θυμούνται.

Καλές είναι οι ενέργειες που με λεπτομέρεια αναφέρονται από την Αντιπεριφέρεια. Για τα συνεργεία μηχανημάτων έργου που βρίσκεται ήδη στις περιοχές για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την τελευταία πλημμύρα που έπληξε την ΠΙΕΡΙΑ. Ορθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή.

Και σωστά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε το σχετικό αίτημα της Πιερίας, με την αποστολή του στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση.

Και αποκαταστήσαμε τις ζημιές για άλλη μια φορά. Και λοιπόν τι; Περιμένουμε την επόμενη πλημμύρα; Μοιρολατρικά;

Αν υπολογιστούν οι αποζημιώσεις όλα αυτά χρόνια που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από τον κρατικό κορβανά, ίσως θα έφταναν για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου. Και δεν θα χρειαζόταν η Αντιπεριφερειάρχης να τρέχει από πλημμύρα σε πλημμύρα για την εκτίμηση των ζημιών και την επίβλεψη των εργασιών που πραγματοποιούνται στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου και

στην 4η Επαρχιακή Οδό Κατερίνης – Νέου Κεραμιδίου – Αρωνά – Λαγόραχης – Μοσχοποτάμου, όπου εκτελούνται σωστικές ενέργειες καθαρισμού των οδών από αμμοχάλικα και φερτά υλικά, για την αποκατάσταση σε πρώτη φάση της ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου.

Είναι ο καιρός των έργων και όχι των λόγων. Η πανδημία που ζούμε δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμών και αναβολών. Είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα. Καιρός κάποια να κλείνουν αφού άλλωστε ολοκλήρωσαν τον κύκλο της παιδικής ασθένειας της ελληνικής πραγματικότητας και γραφειοκρατίας. Και από την ολοκλήρωσή τους μόνο ωφελημένη θα βγει η τοπική κοινωνία, άσχετα με ποιος θα γράψει … το δια των ενεργειών μου… και παραφράζοντας τον Εκκλησιαστή θα λέγαμε καιρός του πράττειν και όχι του λαλείν…

Μ.Κ.

 

 

Κακοκαιρία απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top