Δευτέρα 22 Απρ 2019 17:19      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ» - Ένα γηροκομείο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα

Ουσιαστική  και αθόρυβη δουλειά επιτελείται στο Γηροκομείο «Ο Καλός Σαμαρείτης» υπό την σκέπη της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης. Το ίδρυμα έχει αναλάβει τα τελευταία δύo χρόνια ο κ. Τάτσης και με μια ομάδα έμπειρων και ικανών συμπολιτών μας, το έχουν μετατρέψει σε ίδρυμα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα που ανταγωνίζεται επάξια αντίστοιχές δομές του εξωτερικού.  

Το κτίριο του Γηροκομείου 
Το κτίριο ανεγέρθηκε αρχές δεκαετίας του '50, όπου και λειτούργησε από το 1952 μέχρι αρχές δεκαετίας του '80 ως Ευαγγελικό Ορφανοτροφείο με σκοπό τη φροντίδα των ορφανών παιδιών που άφησε ο πόλεμος. Αργότερα  λειτούργησε ως βοηθητικός χώρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας μέχρι που ο ιδιοκτήτης της κλινικής «Καλός Σαμαρείτης» κ. Σινωπίδης  είδε τη μεγάλη ανάγκη για ένα ίδρυμα, στο οποίο οι απόμαχοι της ζωής θα περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους μέσα σε ένα χώρο φιλικό .  Με τα όποια μέσα διάθετε τότε έκανε τους βασικούς χώρους για να λειτουργήσει το ίδρυμα για αρκετά χρόνια προσφέροντας φροντίδα και παροχή υπηρεσιών καλού επιπέδου.

Πλήρης ανακαίνιση άρτια λειτουργία 
Τα τελευταία  δυο χρόνια  υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Τάτση  το γηροκομείο έχει ανακαινιστεί πλήρως και λειτουργεί τόσο άρτια που ξεπερνά κατά πολύ τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Υγείας  για τη λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων. . Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δυο χρόνια φιλοξενούνταν  18 άτομα και τώρα ξεπερνούν  τους 50 ενοίκους. 

 «Μας άνοιξε ο θεός τα μάτια για να δούμε ότι ήταν διαφορετικές πλέον οι προοπτικές της κοινωνίας. Δεν κρατάμε  πια τον παππού στο σπίτι, ή το γηροκομείο το σκεπτόμαστε μόνο 4 ή 5 μήνες το χρόνο. Οι συνήθειες και οι νοοτροπίες άλλαξαν και ταυτόχρονα υπήρξε η αναγνώριση από τον κόσμο του έργου που γινόταν και γίνεται», αναφέρει ο κ. Τάτσης. Επιπλέον βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός  ότι δέχθηκαν  μεγάλες και σημαντικές δωρεές σε είδη  που τους βοήθησε στην ανακαίνιση του χώρου.

Πρότυπο ίδρυμα για τα ελληνικά δεδομένα 
Ο χώρος έχει ανακαινιστεί πλήρως και οι κοινόχρηστοι χώροι, τα δωμάτια είναι όλα κλιματιζόμενα με ειδικά κλιματιστικά, ιατρικά κρεβάτια όπου αυτό απαιτείται . Ανταποκρίνεται πλήρως  στις ανάγκες, καθώς υπάρχει το απαραίτητο  προσωπικό. Καθημερινή διπλή φυσιοθεραπεία, υπερπληθώρα νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, καθημερινά γιατρός,  μίνι μπας ασθενοφόρο, ειδική διατροφή . Δραστηριότητες δυο ειδών,  δημιουργικής απασχόλησης,  δραστηριότητες  κινησιοθεραπείας και τέσσερα προγράμματα την ήμερα, αλλά και ημέρες εκδρομών. Τα φαγητά μαγειρεύονται στο ίδρυμα, από  βιολογικά προϊόντα με την συμβολή διατροφολόγου, δεν υπάρχουν ώρες επισκεπτηρίου, η οικογένεια μπορεί να επισκεφτεί το δικό της πρόσωπο  όποτε θέλει, αρκεί να μην ενοχλήσει τους υπόλοιπους ενοίκους. Δυο ψυχολόγοι,  ένας κοινωνικός λειτουργός,  εργάζονται καθημερινά. 

Υπό την σκέπη της Ευαγγελικής Εκκλησίας 
«Στους απόμαχους της ζωής αξίζουν οι καλύτερες ποιοτικές υπηρεσίες, οικογενειακή ατμόσφαιρα φροντίδα και αγάπη . Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε αλλά πάντα χωρούν βελτιώσεις  χωρίς καμία διάκριση στους  ηλικιωμένους που φιλοξενούνται, με άριστη συνεργασία με την Μητρόπολη» αναφέρει ο αιδέσιμος της Ευαγγελικής Εκκλησίας κ. Υφαντίδης.   Άλλωστε η  όλη προσπάθεια τελεί υπό την σκέπη της Ευαγγελικής Εκκλησίας η οποία ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή  την αξιοποίηση του κτιρίου που είχε με τον καλύτερο τρόπο. 

Μελλοντικά καινοτόμα σχέδια 
«Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε σχέση με αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και όχι σε σχέση με αυτά που θέτει η κοινωνία ως όρια. Η Πιερία έχει πολύ καλή πρόσβαση Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα,  μπορετοί να λειτουργήσει τουλάχιστον 6 με 7 μήνες ως σοβαρός τόπος, γηριατρικού τουρισμού» αναφέρει ο κ. Τάτσης.  Σχέδια αυτής της φιλοσοφίας έχουν ξεκινήσει με δομές για θεματικό γηριατρικό τουρισμό. Το άλλο κομμάτι που επεξεργάζεται ο  ίδιος και η ομάδα του  είναι αυτό της φροντίδας νοσηλείας κατ΄ οίκον  με  ένα πολύ καινοτόμο πρότζεκτ, που θα εισάγουν νέα δεδομένα παροχής υπηρεσιών και φροντίδας. Ήδη οι ιδέες αυτές μετατρέπονται σε σχέδια και ολοκληρωμένες προτάσεις προς χρηματοδότηση τις οποίες το επόμενο διάστημα θα τις δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά. 

Γηροκομείο ο Καλός Σαμαρείτης Γηροκομείο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top