Τρίτη 25 Φεβ 2020 6:59      

Κάντο όπως η Δανία !

Αν ζεις στη Συρία, είσαι καταδικασμένος σ’ ένα είδος κόλασης: η ζωή είναι τρομακτική, βίαιη και γεμάτη φτώχεια. Αν είσαι τυχερός και ζεις στη Δανία, βρίσκεσαι σ’ ένα είδος παράδεισου: ευημερία, κοινωνική προστασία και πολιτισμός, λέει ο David Runciman, καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Και επειδή λέγεται ότι μπορούμε να γίνουμε η Δανία του Νότου, ας δούμε τι έχει  η χώρα αυτή που είναι σε έκταση περίπου το 1/3 της Ελλάδας και πόσο διαφέρει από τη δική μας. 

Αυτό που την κάνει διαφορετική λένε οι ειδικοί δεν είναι οι άνθρωποι. Δεν σημαίνει ότι οι Δανοί είναι καλύτεροι από μας. Δεν είναι εγγενώς πιο ευγενείς ή έξυπνοι: οι άνθρωποι είναι περίπου ίδιοι σε όλο τον κόσμο. Αυτό που αλλάζει είναι η  πολιτική, και  η δανέζικη κοινωνία δεν ήταν πάντα έτσι: πριν από πεντακόσια χρόνια η Δανία έμοιαζε με την Ελλάδα. Η πολιτική βοήθησε τη Δανία να γίνει αυτό που έγινε. Η πολιτική την έκανε  αυτό που είναι. 

Είναι γεγονός ότι απέχουμε παρασάγγας από χώρες σαν τη Δανία, αν και έχουμε ως πρότυπο το σκανδιναβικό σύστημα. Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε για να της μοιάσουμε; Πολύ απλά: Η πολιτική μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ας πάρουμε ένα συγκεκριμένο τομέα που ταλανίζει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Το θέμα των σκουπιδιών, που την περίοδο αυτή είναι και πάλι επίκαιρο στο νομό μας όσον αφορά την αποκομιδή και φυσικά την επεξεργασία. 

Τι γίνεται στη Δανία; Η Δανία διαθέτει δεκάδες μη συμβατικές μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση για τις κοινότητες που τα φιλοξενούν, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Η χρήση αυτών των μονάδων έχει μειώσει όχι μόνο τις ενεργειακές δαπάνες και την εξάρτηση της Δανίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τη χρήση των χωματερών και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αντίθετα εμείς πληρώνουμε  για τους ρύπους, αυξάνοντας υπέρογκα  τα τιμολόγια  της ΔΕΗ για τους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή στη Δανία λειτουργούν 29 εργοστάσια καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τα οποία εξυπηρετούν 98 δήμους, σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ήδη κατασκευάζονται άλλα 10. Δεν είναι να απορεί κάποιος που τέτοιες μονάδες λειτουργούν χωρίς αντιδράσεις ακόμη και στο κέντρο της Κοπεγχάγης ή σε πλούσια οικιστικά προάστια, καθώς οι ιθύνοντες των μονάδων φροντίζουν η μεταφορά των σκουπιδιών σε αυτές να γίνεται με άκρα διακριτικότητα και προσοχή. Εδώ μετράει ακόμη και η αισθητική: τα πιο πρόσφατα κατασκευασμένα εργοστάσια ξεγελούν το μάτι, καθώς είναι «ντυμένα» με περίτεχνα «κελύφη» που θυμίζουν… γλυπτά!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτές οι μονάδες «νέας γενιάς» διαθέτουν δεκάδες φίλτρα που συλλέγουν ρυπογόνους παράγοντες, από βαριά μέταλλα ως διοξίνες, που μόλις πριν από δέκα χρόνια θα ξέφευγαν στο περιβάλλον, και χρησιμοποιούν ως καύσιμο μόνον οικιακά και βιομηχανικά απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και προωθώντας την ανακύκλωση. Και επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, στο τέλος της διαδικασίας καύσης, τα οξέα, τα βαριά μέταλλα και ο γύψος πωλούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ οι μικρές ποσότητες τοξικών υλικών υψηλής συγκέντρωσης δημιουργούν μια πάστα η οποία συσκευάζεται με ασφάλεια και αποστέλλεται σε ειδικό μέρος υγειονομικής ταφής τους.

 Δεν θα αναφερθούμε στο τι κάνουμε εμείς. Το πώς περισυλλέγουμε,  και που αποθηκεύουμε τα απορρίμματά μας. Πως ανακυκλώνουμε. Βουνά τα σκουπίδια γύρω από τους κάδους απορριμμάτων. Και βουνό τα χαρτόκουτα, και ότι άλλο προς ανακύκλωση γύρω από τους μπλε κάδους. Η κακογουστιά σε όλο το μεγαλείο της. 

Το έχουμε ξαναπεί, στη χώρα μας ο σεβασμός του δημόσιου χώρου είναι ακόμα ζητούμενο. 

Πως μπορεί να αλλάξει αυτό. Από ότι λένε οι ειδικοί με την πολιτική. 

Στο Νομό μας  έχουμε αλλαγή στη δημοτική αρχή και στους τρεις δήμους.  Ας μελετηθεί το δανέζικο μοντέλο. Ή όποιο άλλο θεωρηθεί πρόσφορο. Κι ας γίνει μια διαδημοτική επιχείρηση. Η οποία θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο, το οποίο θα ανακυκλώνει και θα χρησιμοποιεί τα σκουπίδια. Σήμερα τα σκουπίδια λένε ότι έχουν λεφτά. Και είναι ένας τομέας ανάπτυξης νέος και επιδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ας προσπαθήσουν παράλληλα να αλλάξουν την νοοτροπία των πολιτών με όποιο τρόπο θεωρούν σωστό. Δεν είναι κακή ιδέα η επιβολή προστίμων στους ρυπαίνοντας. Είναι διεθνής πρακτική, γιατί να μην την ακολουθήσουμε; 

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε τη Δανία. Τουλάχιστον όμως ας το επιχειρήσουμε. Σίγουρα δεν θα βγούμε χαμένοι…

Ο.Β.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top