Τετάρτη 26 Ιουν 2019 10:52      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρεκλοποιία Τζήμα: Από τους πρόποδες του Ολύμπου στα ταβερνάκια της Μυκόνου

Τo «Ολύμπιο Βήμα» δίπλα στις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις της Πιερίας

Καρεκλοποιία Τζήμας στον Άγιο Σπυρίδωνα

Παραδοσιακή καρέκλα Ταβέρνας

Από τους πρόπουδες του Ολύμπου στα Ταβερνάκια της Μυκόνου

Πριν από 42 ακριβώς χρόνια , δηλαδή το έτος 1977 αρχίζει η ιστορία της κατασκευής της πρώτης καρέκλας από τους Αδελφούς Τζήμα, Κώστα και Θανάση.

Έμαθαν την τέχνη της καρέκλας στην Θεσσαλονίκη. Έχοντας ως μέντορα τον θείο τους, τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν την δική τους βιοτεχνία κατασκευής ξύλινων καρεκλών (ταβέρνας) στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας.

Μέχρι το 1986 όταν και ο Κώστας Τζήμας έγινε πρόεδρος της Κοινότητας Άγιου Σπυρίδωνα, η μονάδα δούλευε εντατικά διευρύνοντας το πελατολόγιο σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Λόγω όμως των καθηκόντων στην κοινότητα του Κώστα Τζήμα και την αφοσίωση του στα αυτοδιοικητικά καθήκοντα η μονάδα έπαυσε τις εργασίες της για 12 χρόνια .

Το έτος 1998 λειτούργησε ως ορόσημο, αφού η εταιρεία επαναλειτούργησε και έτσι κατάφερε να ξαναμπεί δυνατά στην αγορά, διεκδικώντας και πάλι την πρώτη θέση στις αγορές. Πράγματι, παρά την κρίση η επιχείρηση ξεκίνησε γρήγορα να αναδεικνύεται κερδοφόρα και το προϊόν είχε αυξημένη ζήτηση. Συγκεκριμένα τα 5 σχέδια ξύλινης παραδοσιακής καρέκλας τα συναντάμε σε καφενεία και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο και ιδιαίτερα οι οικογενειακές. Η μεγάλη φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τα μεγάλα προβλήματα και όπως ο ίδιος ο κος Τζήμας επισημαίνει «προσπαθούμε με πολύ προσωπική δουλειά να κρατηθούμε ελπίζοντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας».

Η εταιρεία κατασκευής παραδοσιακών καρεκλών του Κώστα Τζήμα συνεργάζεται στην πώληση και προώθηση των προϊόντων της, με μεγάλη εταιρεία των Αθηνών που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ενώ ένα άλλο κομμάτι της παραγωγής –μικρό μεν αλλά με προοπτική δε- διοχετεύεται στο εξωτερικό. Άλλωστε η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ενίσχυσης της εξωστρέφειας της, ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Σε αυτή την καρέκλα δεν μπορείς να βάλεις άλλο ξύλο εκτός από αυτό της οξιάς. Είναι ακριβό αλλά η ποιότητα του το καθιστά το καλύτερο και το πιο ανθεκτικό με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κ.Τζήμας στο «Ο.Β.». Η ξυλεία (Οξιά) που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη προέρχεται από τα βουνά της Πιερίας, της Ημαθίας και του Κιλκίς και το ξύλο, ως πρώτη ύλη, μαρτυρά πως ό,τι βρίσκεται στην φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Δουλειά και διατήρηση της ποιότητας το μυστικό

Σχολιάζοντας την προσπάθεια που έκαναν τα μέλη της επιχείρησης για να αντέξουν στον ανταγωνισμό δηλώνει: «Οι καιροί δυστυχώς άλλαξαν, αλλά εμείς καταφέραμε να αντέξουμε στον ανταγωνισμό και στις εισαγωγές που γίνονται σε αυτό το είδος, χάρη στην πολύ δουλειά και στην καλή ποιότητα» .

Οι συγκεκριμένες καρέκλες λόγω της επεξεργασίας και της υψηλής ποιοτικά πρώτης ύλης (οξιά) αντέχουν στον χρόνο για αυτό και τις προτιμούν. Η δυνατότητα παραγωγής αγγίζει τα 1.200 τεμάχια το μήνα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της εταιρείας η μεγάλη συνέπεια στην παράδοση των εμπορευμάτων.

Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, μια κάθετη μονάδα, η οποία απασχολεί έξι άτομα προσωπικό. Η προοπτική επέκτασης της είναι στα μελλοντικά σχέδια, αλλά με την σημερινή ανασφαλή κατάσταση μετατίθεται για το μέλλον. «Αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα μας και δημιουργηθεί σχέδιο ανάπτυξη της οικονομίας, στηρίζοντας τις εγχώριες επιχειρήσεις, τότε μόνο θα μπορέσει να ανακάμψει το εμπόριο».

Η Ελληνικότητα που έχει το προϊόν είναι η ταυτότητα μας. Για την ξυλεία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των καρεκλών υπάρχουν πάντα οι απαραίτητες άδειες υλοτομίας, τα πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν τον τόπο προέλευση της πρώτης ύλης, αποδεικνύοντας έτσι και την Ελληνικότητα του προϊόντος και στο εξωτερικό.

Στην συζήτηση που είχαμε με τον Κώστα Τζήμα δεν παρέλειψε να μας επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τη φορολογία, γι αυτό και θα επιθυμούσε ένα πιο δίκαιο κράτος, που να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να στηρίζει την δράση και την αποδοτικότητα του.

«Η τέχνη της κατασκευής καρέκλας είναι ένα γνήσιο και παραδοσιακό επάγγελμα και ένα είδος απόλυτα συνυφασμένο με τον τουρισμό που δεν το ακούμπησε η κρίση».

Ιστορικά Αφιέρωμα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top