Πέμπτη 2 Ιουλ 2020 9:08      

Κατακλίσεις. Ένα τεράστιο πρόβλημα ακόμα και στις μέρες μας.

Τί είναι κατάκλιση και πώς δημιουργείται?

Κατακλίσεις ή έλκη εκ πιέσεως ορίζονται οι τοπικές βλάβες του δέρματος και των υποκείμενων ιστών που προκαλούνται εξαιτίας δυνάμεων πίεσης, δυνάμεων κατάτμησης, δυνάμεων τριβής ή συνδυασμό αυτών των δυνάμεων. Συνήθως παρουσιάζονται όταν ένας μαλακός ιστός πιέζεται μεταξύ μιας οστικής προεξοχής και μιας εξωτερικής επιφάνειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Σε ποιά σημεία εμφανίζονται πιο συχνά?

Τα έλκη κατακλίσεων εμφανίζονται συχνότερα στην ιεροκοκκυγική χώρα (ουρίτσα) και στις πτέρνες. Ακολουθούν οι τροχαντήρες (πλάγια σημεία λεκάνης και ισχίων), οι ωμοπλάτες και το πίσω μέρος της κεφαλής. Είναι τα σημεία που δέχονται τις πιο μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα τοπική ισχαιμία.

 

Ποιοί κινδυνεύουν να πάθουν κατακλίσεις?

Στις ομάδες ασθενών με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ελκών κατάκλισης συμπεριλαμβάνονται: Ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα και διαταραχή θρέψης (υποσιτισμένοι, αφυδατωμένοι) βαριά αναιμία, χρόνιοι αναπνευστικοί, καρκινοπαθείς και διαβητικοί άρρωστοι. Ορθοπεδικοί ασθενείς με κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης και κάτω άκρων. Νευροχειρουργικοί ασθενείς σε ακινησία. Ασθενείς εντατικών μονάδων. Τετραπληγικοί, παραπληγικοί, ψυχιατρικοί καθώς και ασθενείς με άνοια.

 

Πώς εκδηλώνεται η κατάκλιση?

Το πρώτο σημάδι είναι μια διαρκής ερυθρότητα σε μια ευάλωτη περιοχή η οποία εαν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά θα οδηγήσει σε φλεγμονή και νέκρωση δέρματος και άλλων ιστών. Έπειτα εμφανίζονται οι γνωστές δύσοσμες, ρυπαρές και επίπονες πληγές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε σηπτική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής ή οι συγγενείς του, αλλα και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να αναγνωρίζει έγκαιρα τα πρώιμα σημάδια. Ιδίως διαβητικοί και ασθενείς με άνοια δεν νοιώθουν έγκαιρα τις παραπ’ανω αλλοιώσεις.

 

Πώς μπορώ να προλάβω τη δημιουργία μιας κατάκλισης?

Η πρόληψη ήταν, είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων. Η καθημερινή και επιμελής φροντίδα του ασθενούς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την καθαριότητα και ενυδάτωση του δέρματος, την απομάκρυνση ερεθιστικών υλικών, όπως κοπράνων, ούρων, τρημμάτων φαγητού, τη συνεχή αλλαγή θέσεως ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα και απλά μέτρα όπως η τοποθέτηση ενός μικρού μπαλονιού ή γαντιού γεμάτου με νερό σαν μαξιλαράκι, ή ένα απαλο μασάζ και σίγουρα η φυσικοθεραπεία και η εργοπεραπεία έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα.

Ο ιατρός θα πρέπει να ειδοποιείται έγκαιρα για να αντιμετωπίσει μια φλεγμονή ή κάποιο τραύμα. Πάνω απ’ όλα να φροντίζουμε για σωστή διατροφή, καλή θρεπτική κατάσταση και ενυδάτωση του αρρώστου. Μεγάλη βοήθεια δίνουν ειδικά πρωτεϊνούχα υπερθερμιδικά ροφήματα, τα οποία θα σας συστήσει ο ιατρός σας.

 

Ποιά είναι η θεραπεία των κατακλίσεων?

Οι κατακλίσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινή ενασχόληση του γενικού χειρουργού και μεγάλο οικονομικοκοινωνικό πρόβλημα στις μέρες μας.

Αρχικά η θεραπεία είναι συντηρητική με καθαρισμό και αντισηψία της περιοχής, με χρήση ειδικών αεροστρωμάτων και επιθεμάτων, που χορηγούνται με ειδικές γνωματεύσεις από πιστοποιημένους ιατρούς. Υπάρχει μια μεγάλη φαρέτρα ειδικών επιθεμάτων για κάθε στάδιο της νόσου και είδος πληγής.

Σε προχωρημένο στάδιο η θεραπεία είναι καθαρά χειρουργική με συχνά πολύπλοκες επεμβάσεις αφαίρεσης των νεκρωμένων ιστών και καθαρισμούς των ελκών. Ακολουθεί μια περίοδος εντατικής φροντίδας των πληγών από εξειδικευμένο χειρουργό και με τη βοήθεια ειδικών νοσηλευτών ( wound manager).

Σήμερα υπάρχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα που με τη βοήθεια της αρνητικής πίεσης συμβάλλουν ώστε τα τραύματα να επουλώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο. Στο εξωτερικό αποτελούν ρουτίνα στην αντιμετώπιση των κατακλίσεων μετεγχειρητικά.

                                                                 

Περικλής Αν. Δημάσης MD

Γενικός Χειρουργός/ Μαστολόγος

Χειρουργική Κοιλίας, Μαστού, Ενδοκρινών αδένων

Λαπαροσκοπική Χειρουργική/Ογκολογία/Πρωκτολογία

υγεία Περικλής Δημάσης Κατακλισεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top