Κυριακή 28 Φεβ 2021 6:11      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταλώνια: Αντιδράσεις για τον υποβιβασμό του διθέσιου δημοτικού σχολείου

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της για τον επικείμενο υποβιβασμό του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο 

Μετακινήσεις χωρίς ασφάλεια των μαθητών σε άλλα χωριά 

Στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρει μεταξύ άλλων  πως  ο επικείμενος  υποβιβασμός του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο, και η   μετακίνηση των μαθητών στο τοπικό οδικό δίκτυο για την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων σε άλλα χωριά (μακριά από τις εστίες τους), θέτει τις ζωές τους σε καθημερινό κίνδυνο,  είναι ταλαιπωρία για τους ίδιους τους μαθητές και τους οικείους τους, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες φορές μια μετακίνηση χωρίς ασφάλεια και με μεγάλη επικινδυνότητα, ιδιαίτερα σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αυτή της τοπικής κοινότητας των Καταλωνίων, όπου επικρατούν ειδικές μικροκλιματικές συνθήκες, καθόλη της διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Υποβάθμιση για 1 μαθητή! 

Βάση της κείμενης νομοθεσίας, μία σχολική μονάδα για να λειτουργήσει με δύο εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να έχει εγγεγραμμένους κατ’ ελάχιστον 16 μαθητές. Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα έχει εγγεγραμμένους 15 μαθητές. Η υποβάθμιση της σχολικής μονάδας από 2/θεσια σε 1/θέσια.

Η ύπαρξη και λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού κοινωνικοοικονομικού ιστού, παρέχοντας ασφάλεια και κοινωνική καταξίωση των ανθρώπων που ενισχύουν την κοινωνική παραγωγικότητα και την άμβλυνση των μικροοικονομικών διαταράξεων που οφείλονται στην οικονομική κρίση.

Άλλωστε η εξασφάλιση και διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί), που προσφέρουν αγωγή των Ελληνοπαίδων μπορεί να αποτελεί το απαιτούμενο βιοποριστικό τους εφόδιο, παράλληλα όμως, διατηρείται άρρηκτο το δίκτυο συγκράτησης του πληθυσμού της υπαίθρου, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας την ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού χώρου.

Όπως τονίζει τέλος η κα Μαυρίδου  θα πρέπει να διατηρηθεί η  δυναμικότητα της σχολικής μονάδας της τοπικής κοινότητας των Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης – έστω και κατά παρέκκλιση της εφαρμογής της σχετικής προαναφερθείσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Δημοτικό Σχολείο Καταλώνια Μαθητές Υπουργός Παιδείας Επιστολή Καταλώνια

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top