Κυριακή 23 Φεβ 2020 10:17      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατανοητή αλλά Αβάσιμη η Διαμαρτυρία της ΠΟΠΣΒ για την Βλαχική Διάλεκτο

 Γράφει ο Γ. Ράπτης

Δικαιολογημένη, εν μέρει, είναι η διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, με ανακοινώσεις στους Πολιτειακούς και Πολιτικούς παράγοντες, για την πρωτοβουλία κάποιων, ντόπιων και ξένων, να συντάξουν «Λεξικό της Κοινής Βλάχικης διαλέκτου» με γλωσσικό … συγκρητισμό μεταξύ όλων των διασωζόμενων μορφών στις χώρες που εξακολουθεί ακόμη να ομιλείται. Ο φόβος της ΠΟΠΣΒ είναι μήπως αναβιώσουν ( ή κρύβονται) με την ομογενοποίηση της διαλέκτου σενάρια γνώριμης προπαγάνδας, κυρίως εκτός των συνόρων μας, ότι υπήρχε «Έθνος Βλάχων – Βλάχων» ακραιφνές και διαχύθηκε σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής αλλά και στα Πυρηναία, στους Βάσκους, τους Τσέχους, την Κεντρική Ιταλία κ.λ.π.

Πέρα από το γεγονός ότι ιστορικά τέτοιο έθνος δεν υπήρξε ποτέ ( λίγο το θέμα παίρνει τις διαστάσεις της άστοχης μακεδονικής ιθαγένειας της «Βόρειας Μακεδονίας»), είναι γνωστό ότι και στα πλαίσια των ερευνών σπουδαίων γλωσσολόγων και  ιστορικών επιστημόνων, (μεταξύ των οποίων σπουδαίοι Βαλκανιολόγοι γειτονικών μας χωρών), αποδέχονται ότι κυρίαρχοι στον ευρύτερο χώρο είναι οι Γκραικομάνοι Βλάχοι Έλληνες, γιατί επιβλήθηκαν και πολιτισμικά και γλωσσικά στις χώρες  των Βαλκανίων, μηδέ εξαιρουμένης και της Ρουμανίας, από την εποχή ακόμη του Τραϊανού το 101 μ.Χ. Είναι γνωστή βέβαια η μετέπειτα στάση των «ρουμανιζόντων», η μεγάλη προπαγανδιστική κίνηση στους δύο τελευταίους αιώνες, με δράση και στην πόλη μας, με ρουμάνικα σχολεία, με φωτεινό εκκλησιαστικό άνδρα τον αείμνηστο Παρθένιο Βαρδάκα, με άμυνα στην προπαγάνδα σημαινόντων παραγόντων της Κατερίνης για την ίδρυση της Αστικής Σχολής ς κ.λ.π. 

Το κακό – σχετικά με το θέμα – είναι ότι δε χάνεται μόνο η διάλεκτος των Βλάχων στη χώρα μας και αλλού, αλλά και η κουλτούρα που συνεπάγεται κάθε γλώσσα. Γιατί, όπως τόνιζε με έμφαση και ο αείμνηστος Χρίστος Τσολάκης, «γλώσσα και  πολιτισμός βρίσκονται σε μόνιμα αμφίδρομη σχέση». 
Ευρωπαϊκή Ένωση και διάλεκτος 

Ας θυμηθούμε ακόμη ότι η Βλάχικη διάλεκτος σ’ όλες τις χώρες  ως μειονοτική (διάλεκτος , όχι γλώσσα) έχει και τα διαπιστευτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση και των Ευρωβουλευτών μας, που ψήφισαν ομόφωνα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ κ.λ.π. στη δεκαετία του  2000) να την προστατεύσουν.

Αν λοιπόν, δεν αναβιώνει η παλιά προπαγάνδα περί Έθνους των Βλάχων με το υπό σύνταξη ΛΕΞΙΚΟ, ίσως κάποια κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούν πρόγραμμα καταγραφής της Βλάχικης Διαλέκτου με γλωσσικό συγκρητισμό (κάπως έτσι εκτιμάται ότι προέκυψαν και η Δωρική, Αιολική, Αττική και Αρκαδοκυπριακή διάλεκτος από παλιότερη κοινή τους  έκφραση,  τέτοια δηλαδή  που επιχειρούν να συνθέσουν πιθανά οι νέοι συντάκτες. 

Καλά κάνει ο πρόεδρος Μιχάλης Μαγειρίας που ανθίσταται, αλλά ο φόβος είναι  κατά τη γνώμη μας υπερβολικός και σχετικά αβάσιμος.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top