Τετάρτη 27 Μάιος 2020 12:41      

"Κίτρινη Κάρτα" στους κυβερνώντες για μη πληρωμή οφειλών του κράτους

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ 

Τη μπάλα στην εξέδρα επιχειρούν να πετάξουν στουπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις καθυστερήσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του κράτους. Tη Δευτέρα αρμόδια στελέχη συνέδεαν τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που δεν εγκρίθηκε στο  Euro Working Group (EWG) με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους.

Επισήμως όμως οι ανακοινώσεις του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκαθάριζαν ήδη από το καλοκαίρι ότι η δόση θα είναι διαθέσιμη μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ESM στις 7 Ιουλίου, λίγο πριν την εκταμίευση των πρώτων 7,7 από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, «μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Δεν εγκρίθηκε η δόση 

Άρα από τον Ιούλιο όλοι ανέμεναν πως αν είχαν αποπληρωθεί ήδη ληξιπρόθεσμα και συντάξεις από τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν γι αυτό το σκοπό (αλλά και από τους πόρους του Προϋπολογισμού) η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δόση. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο καθώς μετά το χθεσινό EWG στις Βρυξέλλες η δόση δεν εγκρίθηκε και σύμφωνα με το ΑΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Κραυγή αγωνίας και από παράγοντες της αγοράς που υπενθυμίζουν ότι, αν και η κυβέρνηση υποσχόταν ζεστό ρευστό 1,6 δισ. ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τελικώς το κ΄ράτος, στην ουσία, αρνήθηκε να αποπληρώσει αυτά τα χρήματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ, παρά την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης για τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο τα «φέσια» του Δημοσίου τον ίδιο μήνα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ. Από αυτά η πλειοψηφία, περίπου 269 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως σε έμμεσες επιστροφές φόρων.

Τριβές για εργασιακά και Γεωργίου

Τα βασικά θέματα που δημιούργησαν τριβές στο EWG ήταν σύμφωνα με πληροφορίες κάποια σημεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά όπου Θεσμοί διαπιστώνουν αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα το EWG δήλωσε ότι τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Χθες  Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν συναντήθηκαν  και με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί για να θέσουν επί τάπητος τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης.

Θα καθυστερήσει η τρόικα

Παρότι τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα οι επικεφαλής των Θεσμών θα έρθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου κάτι που σημαίνει ότι η εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, θα καθυστερήσει.

Το έλλειμμα 

Στα θετικά της χθεσινής βραδιάς στις Βρυξέλλες συγκαταλέγεται, τέλος, το αναμενόμενο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος που άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC). Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

 

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top