Κυριακή 12 Ιουλ 2020 21:17      

«Κλείδωσε» η αφαίμαξη 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις

Στην πλέον επίσημη παραδοχή ότι το πακέτο των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) έχει κλειδώσει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση προχώρησε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Η κυβερνητική εκδοχή

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε βεβαίως την κυβερνητική εκδοχή ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο καθώς θα ληφθούν και 2% αναπτυξιακά μέτρα. Ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε διευκρινίσει ότι τα (όποια) αντίμετρα θα ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο πολύ υψηλό 3,5% του ΑΕΠ για ολόκληρη την τετραετία 2018-2021.

Επιπλέον, όσοι θα επιβαρυνθούν από το κόψιμο των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θα έχουν αντίστοιχο όφελος από τα αναπτυξιακά μέτρα, εάν και εφόσον αυτά ενεργοποιηθούν. Πέρα από τις κυβερνητικές διαρροές για τo ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% δεν προκύπτει προς ώρας μείωση του ΦΠΑ ή κάποια ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για την μεσαία τάξη... την οποία ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι την έχει «ζορίσει» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε ως «απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας». Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε ούτε ένα ευρώ λιγότερα μέτρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Τα αντιμέτρα

Τα αντίμετρα θα είναι κυρίως αναπτυξιακά, δηλαδή θα αφορούν στις επιχειρήσεις, ενώ έμμεσα και μόνον μπορεί να ωφεληθούν τα νοικοκυριά τα οποία θα υποστούν αφαίμαξη με μείωση αφορολογήτου και περικοπές συντάξεων.  

Ο λογαριασμός

Ο λογαριασμός των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 5.900 ευρώ από το 2019, με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, και με παράλληλη μείωση συντάξεων από το 2019. Ετσι, θα υποστούν σημαντικό πλήγμα ακόμα και μισθωτοί των 400 ευρώ και χαμηλοσυνταξιούχοι των 460 ευρώ τον μήνα! 

Στα ενεργειακά η κυβέρνηση συζητά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ στα εργασιακά διεκδικεί μια δέσμευση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Μετά το EuroWorking Group που θα γίνει σήμερα Πέμπτη θα φανεί αν λύθηκαν και «οι τελευταίες εκκρεμότητες» στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση (κυρίως στα εργασιακά) ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως την άλλη Παρασκευή, 7 Απριλίου, που συνεδριάζει το Eurogroup της Μάλτας. 

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η πίεση προς την Αθήνα για τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου είναι πάρα πολύ μεγάλη ωστόσο τα εισιτήρια επιστροφής της τρόικας στο Hilton -ακόμη και το προσεχές Σάββατο όπως λένε κάποιοι- δεν έχουν ακόμη σφραγιστεί. 

Μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Τρίτη ότι έχει δρομολογηθεί το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ με πρόγραμμα που θα εκτείνεται ως το τέλος του ευρωπαϊκού μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο του 2018. 

Παρά ταύτα υπάρχουν ήδη σενάρια από την πλευρά των Βρυξελλών για παράταση του μνημονίου 3 με ένα προληπτικό πρόγραμμα μετά καλοκαίρι του 2018, επομένως μένει να φανεί αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει και σε ένα μεγαλύτερο, π.χ. τριετές πρόγραμμα από το Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα και πέραν του 2018, για το 2019 και το 2020, γεγονός που τροφοδοτεί ήδη σενάρια για το ενδεχόμενο σύνδεσης της λύσης για το χρέος με ορόσημα στο πλαίσιο ενός τέταρτου μνημονίου

Αφορολόγητο Συντάξεις ΔΝΤ Eurogroup Αξιολόγηση Ε. Τσακαλώτος Αντίμετρα ΔΕΗ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top