Τετάρτη 24 Απρ 2019 22:17      

Κόκκινα Δάνεια: Συν και πλήν σε πλειστηριασμούς και ρυθμίσεις

Καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων, αλλά χειρότερες στην αναδιάρθρωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων λιανικής, εμφάνισαν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο του 2018.
Μπορεί να μείωσαν σε αυτό διάστημα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (ΜΕΑ) σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ από το στόχο των 93,6 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το τέλος Μαρτίου, ωστόσο αυτό κατέστη δυνατόν κυρίως χάρις στα υψηλά επίπεδα των διαγραφών, που ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 1,7 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση των κόκκινων χορηγήσεων με οργανικό τρόπο, δηλαδή με ρυθμίσεις, αλλά και με πωλήσεις σε τρίτους κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Λογική και αναμενόμενη

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η εξέλιξη αυτή είναι λογική και αναμενόμενη, με δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που αποτελούν το μεγαλύτερο μοχλό πίεσης για τους δανειολήπτες, ξεκίνησαν να «τρέχουν» ουσιαστικά στα τέλη του πρώτου τριμήνου.
Ως εκ τούτου, η διαπιστωμένη πλέον, αυξημένη διάθεση των οφειλετών για τακτοποίηση των χρεών τους δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί στα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της τρέχουσας χρονιάς.
Εξάλλου, οι διευθύνσεις διαχείρισης επισφαλειών των τεσσάρων συστημικών ομίλων ήταν απασχολημένες σε μεγάλο βαθμό με την παροχή στοιχείων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), στο πλαίσιο των stress tests που ολοκληρώθηκαν το Μάιο.
Ως εκ τούτου, είναι φυσιολογική η κοιλιά που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες της χρονιάς στις εργασίες αναδιάρθρωσης.

Κόκκινα δάνεια Δεδομένα Αλλαγές Πλειστηριασμοί Ρυθμίσεις Πολίτες

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top