Σάββατο 16 Ιαν 2021 11:20      

«Κόλλησε» η τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Μετά το Πάσχα θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή τελικά η διάταξη που επιτρέψει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ να πάρουν τις πινακίδες τους και να πληρώσουν τέλη με το μήνα.

Για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η σχετική τροπολογία δεν κατατέθηκε σε κάποιο νομοσχέδιο ως τώρα, με αποτέλεσμα να μείνουν «στα κρύα του λουτρού» οι ιδιοκτήτες ΙΧ που υπολόγιζαν να εκδράμουν οδικώς το Πάσχα πληρώνοντας μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το δημόσιο να χάνει κάποια έξτρα έσοδα στα οποία προσδοκούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη εδώ και δύο μήνες την σχετική τροπολογία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και για το έτος 2018, να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας «με το μήνα». Ωστόσο έχει κολλήσει στα συναρμόδια γραφεία, με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή.

Έτσι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει πλέον να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους. Με βάση την τροπολογία που θα κατατεθεί, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ των εξής τριών επιλογών:

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
• Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2018, θα καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, με βάση τους μήνες που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος της χρονιάς, "συν" 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και πέρυσι, οι παραπάνω τρεις επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος.

Με βάση πως ίσχυσε πέρυσι το σύστημα, ο «τιμοκατάλογος» της εφορίας αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής

Παράδειγμα 

Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ.

Εστω ότι φορολογούμενος αιτείται άρσης ακινησίας στις 28 Ιουνίου 2018:

• Για 1 μήνα. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120x (2/12)=20 ευρώ.
• Για 3 μήνες. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας είναι 120x (4/12)=40 ευρώ.
• Για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017. Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120x (7/12)+120x (2/12)=70 ευρώ+20 ευρώ=90 ευρώ.

 

Τροπολογία Τελη κυκλοφορίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top