Παρασκευή 25 Μάιος 2018 16:00      

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι η πρώτη με δύο μνημόνια

Για «μνημόνιο στην Τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Ο Δ.Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι πληρώνει «τα σπασμένα» της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είπε ότι «για αυτή την πολιτική είναι συνένοχοι όλοι τους: και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και ο ΣΕΒ και το κουαρτέτο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» είναι και η πρώτη που στο ενεργητικό της, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, θα έχει την ψήφιση δύο μνημονίων.

«Οι προηγούμενες μας είχαν συνηθίσει να ψηφίσουν από ένα και να παίρνουν την άγουσα για τον πάγκο» είπε, προσθέτοντας, για την τωρινή συμφωνία, πως η κυβέρνηση «λέει με τον δικό της γνωστό τρόπο του εμπαιγμού του ελληνικού λαού, ότι δεν είναι ακριβώς τέταρτο, αλλά απλά είναι κάτι σαν διαρκείας».

Κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη ότι αναμασούν διάφορα περί «ισορροπημένης συμφωνίας», «εισιτηρίου για τη ρύθμιση του χρέους», «επιστροφής στην κανονικότητα» και «τέλους της αβεβαιότητας» την ίδια ώρα που η εργατική τάξη και ο λαός έχει κυριολεκτικά γονατίσει μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, απανωτών μνημονίων, αντιλαϊκών μέτρων που έχουν στραγγίξει το εισόδημά του, έχουν ισοπεδώσει τα δικαιώματά του.

«Παίξανε πολλοί με τα όνειρα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Πρέπει όλοι και όλες με μια φωνή να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια! Καλούμε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι «μέσα στο Κοινοβούλιο κάνουν σόου για τα κανάλια μόνο τα τσιράκια του συστήματος, μόνο κάτι ορφανά των ΕΣ -ΕΣ, κάτι χαφιέδες δουλέμποροι, υπόδικοι καθοδηγητές δολοφονικών ταγμάτων» και υπογράμμισε ότι «ο ξεσηκωμός του λαού πρέπει να εκφραστεί μέσα από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να καταργήσει στην πράξη τα μνημόνια, να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής της τάξης των κηφήνων καπιταλιστών που υπηρετούν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, αλλά και άλλα κόμματα».

Κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην φύγουν από το ένα κυβερνητικό κόμμα για να στηρίξουν άλλα, παλιά ή αναμορφωμένα αστικά κόμματα, αλλά να σκεφθούν ταξικά, ενώ επιπλέον, κάλεσε τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις να μην παγιδευθούν ούτε «στο συνειδητά απατηλό» κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η ανάπτυξη κάτι θα φέρει και για τους εργαζόμενους» και περί «δήθεν ενίσχυσης του μετώπου των φιλολαϊκών και φιλοαναπτυξιακών δυνάμεων στην ΕΕ».

Τους κάλεσε ομοίως να μην παγιδευθούν ούτε στην κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι φορείς αντιλαϊκών μέτρων, ενώ επιπλέον όλοι μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο.

Αναφέρθηκε στην συμφωνία που φέρει βάρη 4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας συμπληρωματικές περικοπές, νέα μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, μετατροπή, ουσιαστικά, των συντάξεων σε επιδόματα, νέα μείωση του αφορολόγητου, προώθηση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, επιμήκυνση διάρκειας πλαισίου για τις ΣΣΕ και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα επιφέρουν πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες των εργαζομένων.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην δραματική συρρίκνωση που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων, όλων των κλάδων, όλα αυτά τα χρόνια, έκανε λόγο για «υποκριτές και Φαρισαίους» που «κλαίγονται για τις δυσκολίες κινητοποίησης του λαού και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να λοιδορούν τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι συμφωνούν ή ανέχονται την αντιλαϊκή πολιτική τους», τονίζοντας «ας μην βαυκαλίζονται άδικα. Δεν θα αργήσει η στιγμή που ο λαός θα υψώσει τη στεντόρεια φωνή του και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε, σαν του λαγού τα τέκνα. Το “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους” θα σας κυνηγά στον ύπνο και το ξύπνιο σας για πάρα πολλά χρόνια…».

Με αφορμή την διαπάλη που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό της ΕΕ γύρω από την διαχείριση υπερχρεωμένων κρατών της ΕΕ, αλλά και υπερατλαντικά, καθώς εμπλέκεται και το ΔΝΤ, σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο, ότι μια νέα αναδιάρθρωσή του, δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ελάφρυνση των βαρών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά για μια πιο σταθερή ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό άλλωστε έγινε και με την προηγούμενη αναδιάρθρωσή του».

Επισήμανε επίσης, ότι «σε κάθε περίπτωση, η όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν αφορά μόνο το χρόνο αποπληρωμής και το ύψος των τόκων, αλλά θα συνοδεύεται και από σειρά προϋποθέσεων ώστε να μην αποτελεί και λύση για το ιταλικό και το γαλλικό χρέος».

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να μην αναγνωρίσει το χρέος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν» και προσθέτοντας ότι «με όποια διευθέτηση, πάλι ο λαός θα την πληρώσει με νέα μέτρα και προαπαιτούμενα».

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα είπε ότι «υπηρετούν μαζί με τα νέα μέτρα και τις υπόλοιπες κυβερνητικές πρωτοβουλίες» αποτελώντας «ένα ενιαίο συνεκτικό πλέγμα κλιμάκωσης της επίθεσης ενάντια στο λαό».

Πρόσθεσε ότι «είναι συνολικά μεγάλη κοροϊδία, ότι αυτά τα αντίμετρα -εάν τελικά εφαρμοστούν γιατί μπαίνουν με αστερίσκους- μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί το ήδη πετσοκομμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα».

Κουτσούμπας Kυβέρνηση ΤσίπραW 4ο μνημόνιο Ομιλία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top