Σάββατο 19 Ιαν 2019 14:57      

Κυβέρνηση: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές - Εκποιούνται δύο μονάδες της ΔΕΗ

Αισιοδοξία εκφράζεται από την πλευρά της κυβέρνησης για τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμη και το προσεχές Σάββατο. 

Τα «κλειδιά» για το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πρώτον η απόφαση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ακόμη και πρώτης κατοικίας) σήμερα  Τετάρτη, και δεύτερον η συμφωνία στο θέμα των ενεργειακών.  

Στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση δέχτηκε παρά τις αρχικές αντιρρήσεις την εκποίηση δύο μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη καθώς και τις λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας. 

Ενδεικτικό τώρα του καλού κλίματος είναι το γεγονός ότι η πρώτη οργανωτική συνάντηση ανάμεσα σε πέντε υπουργούς της κυβέρνησης και τους Θεσμούς διήρκεσε μόλις 40 λεπτά από τις 11 το πρωί ως τις 11.40. 

Μετά το διάλειμμα ακολουθεί η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στα στελέχη του κουαρτέτου. 

Συνταξιοδοτικά 

Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση στέλεχος από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εξήγησε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι, καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστικά "προνόμια") ενώ μένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός αλλά και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.  

Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών. 

Προαπαιτούμενα 

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο ένα πολυνομοσχέδιο με σειρά προαπαιτουμένων και όπως εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος ο πρώτος στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αφού πρώτα έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα. 

Το κλίμα και στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group περιγράφεται ως θετικό ενώ προς την κατεύθυνση της συμφωνίας δείχνουν και οι προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Κυβέρνηση Δανειστές ΔΕΗ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top