Τετάρτη 17 Ιουλ 2019 1:39      

Κυβέρνηση και Τρόικα ετοιμάζουν τον λογαριασμό

Με τηλεδιασκέψεις από το υπουργείο Οικονομικών και επαφές με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που παραμένουν στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και μετά το EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης. 

Παρόλα αυτά, στέλεχος της Κομισιόν έλεγε και χθες ακόμη ότι «δεν φαίνεται να επαρκεί ο χρόνος για να φθάσουμε σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου».

Οι πιο προσεκτικοί πάντως παρατήρησαν πως στην ανακοίνωση που διένειμε το ΔΝΤ το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με την Ντέλια Βελκουλέσκου και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, απουσιάζει η διατύπωση «γρήγορη ολοκλήρωση», που υπάρχει στο αντίστοιχο κοινό ανακοινωθέν της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM.

Επί της ουσίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στρέφουν από τώρα το βλέμμα τους στο επόμενο Eurogroup -αυτό της 7ης Απριλίου-, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται πλέον για Μάιο.
 

Νέα μέτρα 3,6 δισ.

Παρ' όλα αυτά, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει για νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από «μια και έξω» περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί όμως και στο οικονομικό επιτελείο η κακή πορεία της οικονομίας, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί διαψεύστηκαν στις αισιόδοξες προβλέψεις τους πως το 2016 θα έκλεινε με ανάπτυξη. 

Η κακή βάση εκκίνησης των προβλέψεων για την πορεία της ανάπτυξης το 2017 ανατρέπει πολλά από τα επιχειρήματα που και η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι προέβαλαν ως τώρα απέναντι στο ΔΝΤ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις πιέσεις για νέα μέτρα λιτότητας από τη χώρα μας ή μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές

Τρόικα Κυβέρνηση Eurogroup ΔΝΤ Νέα μέτρα Τσακαλώτος Γιώργος Χουλιαράκης Ντέλια Βελκουλέσκου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top