Σάββατο 22 Φεβ 2020 18:35      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λ. Αυγενάκης: "Η ΝΔ χρειάζεται σύνθεση, καθαρές κουβέντες και ανοιχτή συζήτηση" (φωτογραφίες)

Τα γραφεία της ΝΟΔΕ Πιερίας επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Η επίσκεψή του ήταν στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στην Κεντρική Μακεδονία με σκοπό προσυνεδριακές συσκέψεις με στελέχη για το συντονισμό ενεργειών ενόψει του 10ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 22-24 Απριλίου.

Ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε με τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΟΔΕ Πιερίας, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρθηκε στο συνέδριο του κόμματος, στο προσφυγικό, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών. Όπως σημείωσε, η ΝΔ και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη μέσα από αυτό το συνέδριο.

Το προσφυγικό

Η ΝΔ, τόνισε, αντιμετώπισε από την αρχή με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το προσφυγικό, θέμα που «ακουμπά» ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και έχει ανθρωπιστική διάσταση, «που μας κρατά συνεχώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση γιατί έχουμε να κάνουμε με ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που έφυγαν κακήν κακώς από την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τους περιουσίες και μέλη της οικογένειάς τους». Σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν και οι παρανόμως εισερχόμενοι στη χώρα μας μετανάστες, τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να τους βάλει στην ίδια κατηγορία και αυτό δυσκολεύει περισσότερο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Φαίνεται να έχουν συμβεί διάφορα στη Σύνοδο Κορυφής, που τα μαθαίνουμε παράπλευρα και εκ των υστέρων. Φαίνεται σαν ο Έλληνας πρωθυπουργός να ήταν ενήμερος για το κλείσιμο των συνόρων και την περιθωριοποίηση επί της ουσίας της χώρας μας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης και ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να ομιλεί για υπευθυνότητα και συνεννόηση, για πατριωτισμό αλλά και στρατηγική αντιμετώπισης του προσφυγικού. Θεωρούμε πως η εικόνα του πρωθυπουργού στη Σμύρνη ήταν θλιβερή, ενός μίζερου, μοναχικού και χαμένου ηγέτη κράτους, που πέρα από το χαριεντίζεται και να μοιράζει τριαντάφυλλα, το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας φαίνεται ότι ήταν μηδέν ή και κάτω του μηδενός, μιας και οι ροές των μεταναστών το τριήμερο που μας πέρασε έχουν αυξητικές τάσεις αντί να μειωθούν. Φαίνεται πως ο σχεδιασμός και το πλάνο της Τουρκίας, που δεν είναι άλλο από την ηγεμονία της στο Αιγαίο, καλά κρατούν» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Η ευθύνη των Ευρωπαίων

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως είναι «απόλυτα ερεθισμένα» όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με τις γείτονες χώρες, σε μια περίοδο που η επιπολαιότητα και η προχειρότητα διακρίνουν την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε πως μεγάλη ευθύνη για το προσφυγικό φέρουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που είτε κρυμμένοι πίσω από ακρότητες κράτησαν μια στάση εξαιρετικά σκληρή είτε έκαναν λάθος εκτιμήσεις. «Φαίνεται τώρα σαν να βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν όπως όπως να συνετίσουν την Τουρκία, η οποία με την απειλή του ανοίγματος της στρόφιγγας των μεταναστών να επιδιώκει και να ικανοποιεί διαρκώς τα αιτήματά της».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το ζήτημα με απόλυτη σοβαρότητα δίχως να επιδιώκει μικροκομματικά οφέλη από το ζήτημα του προσφυγικού. «Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στήσει μια επιτροπή από σχετικούς με το αντικείμενο ανθρώπους, είτε πρώην στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην υπουργούς είτε στελέχη της πρώτης γραμμής που έχουν διατελέσει ή έχουν στενή σχέση με το χώρο των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Σχεδόν σε καθημερινή βάση υπάρχει ενημέρωση και πρωτοβουλίες της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα για να συνδράμουμε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου και όποτε κριθεί αναγκαίο» επισήμανε.

«Καθαρές κουβέντες, ανοιχτή συζήτηση»

Ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε επίσης την βεβαιότητά του πως η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ξεκαθάρισε πως το κόμμα ανοίγεται στην κοινωνία για να βρει τους ικανούς και χρήσιμους ανθρώπους για την Ελλάδα. «Τίθεται το ζήτημα αν και κατά πόσο μέλη των ψηφοδελτίων, πολιτευτές δηλαδή και όχι εκλεγμένοι στις εκλογές, θα αξιοποιηθούν σε δημόσιες θέσεις. Αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαβούλευση και χαιρόμαστε για τη μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει στην πρώτη φάση αυτής της διαβούλευσης. Θα λάβουμε υπόψη τις θέσεις των μελών μας πριν μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε την τελική απόφαση μέσα από το συνέδριο. Επιδίωξή μας είναι να έχουμε ενεργά μέλη γι’ αυτό και η άποψη των μελών έχει αξία» τόνισε.

Συνεχίζοντας ο αν. γραμματέας ανέφερε πως το κόμμα δεν βασίζεται σε απόφαση του ενός με τους υπόλοιπους να ενεργούν ως στρατιώτες που απλώς υπακούουν. «Και ζητήματα που μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού τα συζητάμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ούτε για τα οικονομικά μας ούτε για τον τρόπο αξιολόγησης της πορείας και της θητείας του προέδρου, θέματα που μέχρι πρόσφατα αν τολμούσες να τα ξεστομίσεις ήσουν ένας εκ των αμφισβητιών του προέδρου. Τώρα δεν υπάρχει αυτό. Καθαρές κουβέντες, ανοιχτή συζήτηση. Σύνθεση χρειάζεται. Η ΝΔ έχει συνέχεια. Χρειάζεται σεβασμός στο παρελθόν και στην πορεία του καθενός, αλλά και αναζωογόνηση από διαφορετικό, καινούριο και φρέσκο δυναμικό» υπογράμμισε.

Το ενδεχόμενο εκλογών

Τέλος, απαντώντας για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας έχει τρεις επιλογές. «Η πρώτη είναι να σοβαρευτεί και να κυβερνήσει, πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μάθει σε όλη του τη ζωή να είναι στην όχθη του σχολιαστή και να πετροβολά και να διαμαρτύρεται και ποτέ δεν έμαθε να δουλεύει και να φέρνει αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να διορθωθεί εν μία νυκτί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως πως σε περίπτωση που σοβαρευτεί και κυβερνήσει τότε θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις είτε αυτές αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό είτε ό,τι άλλο απαιτηθεί για να καταλήξουμε στην αξιολόγηση. «Είναι βέβαιο ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει γιγαντώσει και τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις. Γι’ αυτό και το δίμηνο που προβλέπεται ότι θα χρειαστεί για να κλείσει η αξιολόγηση, μάλλον θα είναι πολύ σκληρό και πολύ δύσκολο» δήλωσε με έμφαση.

Όσον αφορά στο δεύτερο δρόμο που έχει να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αν δει ότι μέσα από τη διαδικασία των προαπαιτούμενων μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να αναζητήσει συμμαχίες από συγγενικές προς το κόμμα του κοινοβουλευτικές δυνάμεις. «Αν δεν συμβεί ούτε αυτό, τότε το επόμενο στάδιο είναι να πάμε σε εκλογές. Αν συμβεί αυτό τότε είναι σίγουρο πως η ΝΔ θα είναι πρώτη δύναμη. Δεν είναι αυτή η επιθυμία, αλλά να ολοκληρωθεί και να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να μη συμβούν αυτά που έγιναν το καλοκαίρι και ακόμη χειρότερα. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε στο έργο της κυβέρνησης, αλλά βασική υποχρέωση είναι η ίδια η κυβέρνηση να καταλάβει ποιες είναι οι υποχρεώσεις της» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης σημειώνοντας πάντως πως μάλλον είμαστε πιο κοντά στις εκλογές.

ΝΟΔΕ Πιερίας Νομαρχιακή Συνέλευση Λευτέρης Αυγενάκης Βουλευτής Ηρακλείου Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής 10ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
Scroll to Top