Υλικά για 2 λαγάνες
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)
- 2 κουταλιές ταχίνι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή μαγιά
- Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι (2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις) Εάνν επιθυμείτε γίνεται και αλεύρι γ.ο.χ να είναι οι 4,5 κούπες.
Για το τέλειωμα:
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2-3 κουταλιές νερό
- 1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι
- 2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο προαιρετικά
Διαδικασία
Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει και αφήνουμε λίγη ώρα, μέχρι να φουσκώσει να διπλασιαστεί.
Σε μπολ βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι, το σταρένιο αλεύρι και σταδιακά το λευκό μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη.
Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος). Αφήνουμε να ανεβεί ξανά.
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με μαυροσίσαμο προαιρετικά και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά λακάκια.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Σιδηροπουλου Ελένη