Δευτέρα 18 Ιαν 2021 8:53      

Lello, ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου σήμερα και όχι μόνο. Από σήμερα η Αθήνα θα είναι παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για ένα χρόνο μετά από επιλογή της UNESCO. Σίγουρα η ελληνική πρωτεύουσα έχει πολλά και ενδιαφέροντα να προτείνει στον τομέα του βιβλίου ωστόσο ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο βρίσκεται στην Πορτογαλία.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα διατείνονται το αμερικανικό δίκτυο CNN και η βρετανική εφημερίδα Guardian. Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο Lello, στην πόλη Πόρτο, έξω από το οποίο η ουρά των αναγνωστών κάποιες φορές κάνει τον κύκλο του τετραγώνου. Και όχι μόνο αυτό. Ίσως είναι το μοναδικό βιβλιοπωλείο στον κόσμο για το οποίο οι επισκέπτες πληρώνουν είσοδο και μάλιστα 4 ευρώ το άτομο. Η φρενίτιδα για το βιβλιοπωλείο ενδυναμώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η Τζ.Ρόουλινγκ, η διάσημη συγγραφέας του Χάρι Πότερ, εργάστηκε τη δεκαετία του 1990 στο Πόρτο σαν καθηγήτρια αγγλικών.

«Οι επισκέπτες ήδη από τη δεκαετία του 2000 έκαναν ουρές για να επισκεφθούν το βιβλιοπωλείο αλλά δεν πουλούσαμε τίποτα σχεδόν από βιβλία για πολύν καιρό» δηλώνει ο εκπρόσωπος του βιβλιοπωλείου Μανουέλ ντε Σούσα. Το βιβλιοπωλείο μάλιστα βρέθηκε λίγο πριν από την χρεοκοπία πριν από τέσσερα χρόνια παρόλη τη μεγάλη επισκεψιμότητα. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα της πληρωμής εισιτηρίου. Μια πολύ αμφιλεγόμενη ιδέα που συζητήθηκε πολύ και μέσα στο βιβλιοπωλείο. Ο Χοσέ Μανουέλ Λέλο μάλιστα που έχει τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου και ανήκει στην πέμπτη γενιά της ιδιοκτήτριας οικογένειας ήταν αντίθετος με την ιδέα της επιβολής εισιτηρίου. Ο προπάππους του είχε ιδρύσει το ομώνυμο τυπογραφείο και βιβλιοπωλείο το 1881. 

Στα ύψη επισκέπτες και πωλήσεις

Εκτός όμως από το εισιτήριο στο βιβλιοπωλείο έκαναν την εμφάνισή τους και διάσημοι συγγραφείς. Τα βιβλία του Χάρυ Πότερ απέκτησαν περίοπτη θέση ενώ βιβλία του Φερντάντο Πεσόα και του νομπελίστα Ζοζέ Σαμαράγκου προσφέρονταν και σε μετάφραση. Σύμφωνα με τον Μανουέλ ντε Σούσα τα μισά από τα βιβλία που διατίθενται είναι στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά. Μπεστ σέλερ βέβαια είναι τα βιβλία του Χάρυ Πότερ ενώ εν τω μεταξύ πωλούνται αναμνηστικά, καρτ ποστάλ, σαπούνια και κολόνιες.

Πέρυσι παρά την επιβολή εισιτηρίου ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 20% φθάνοντας τα 1,2 εκατομμύρια το χρόνο. Ο τζίρος αυξήθηκε από το 1 εκατομμύρια ευρώ το 2015 στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο χρόνο και ο αριθμός των βιβλίων που πουλήθηκαν έφθασε από τις 50.000 το 2015 στις 280.000 το 2017 ενώ τέλος ο αριθμός των συνεργατών από 7 σε 45.

Το βιβλιοπωλείο Lello έχει κηρυχθεί διατηρητέο στην Πορτογαλία από το 2013.

Εμίλιο Ράπολντ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου 

Πόρτο Βιβλίο Βιβλιοπωλείο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top