Τρίτη 7 Ιουλ 2020 9:48      

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης το βράδυ της Τετάρτης...

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης το βράδυ της χθεσινής Τρίτης 19.11.2019. Άρχισε στις 6.30 και τελείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψηφίστηκε ομόφωνα. Ενώ η αύξηση κατά 20% των τελών ύδρευσης κατά πλειοψηφία.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ακόμη στην αρχή της θητείας του και λογικό είναι να υπάρχει ένα μούδιασμα. Μέσα σ’ αυτό υπάρχουν οι βετεράνοι, οι χαρισματικοί, οι έγκριτοι και τ’ αστέρια.

Μεταξύ αυτών που πρώτη φορά εκλέχθηκαν υπάρχουν άνθρωποι που διακρίνονται για την ευχέρεια του λόγου τους, για το χιούμορ τους, την οξυδέρκειά τους. Στην πορεία θα κριθούν για την επιτυχή παρουσία
τους όλοι.

Κάποιοι λειτουργούν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Κάποιες στιγμές ήταν έντονη η συναίνεση και άλλες οι αντιθέσεις έφταναν σε κάποιο άλλο σημείο.

Η πρώτη εντύπωση πάντως για κάποιον που παρακολούθησε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο που είχε ολομέλεια, είναι ότι μάλλον η πορεία της 4ετίας θα είναι ομαλή και αποδοτική. Όλοι θέλουν να παραχθεί έργο, και όλοι έχουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας αναλώθηκε στο αν πρέπει ή όχι να υπάρξει αύξηση των τελών ύδρευσης, για να καλυφθεί το οικονομικό κενό του προϋπολογισμού του δήμου.

Ο ελλιπής προϋπολογισμός που δεν μπορεί να ισοσκελιστεί είναι ένας πονοκέφαλος για τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και η πρόταση αύξησης των τελών, μια λύση, για ένα τουλάχιστον χρόνο, ώστε να έλθουν καλύτερες μέρες, ελέχθη.

Αναπτύχθηκαν όλα τα επιχειρήματα ένθεν και ένθεν.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ανέπτυξε τα επιχειρήματα για την λήψη της απόφασης αύξησης των τελών με βάσει τις εισηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, και mαντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης οδηγήθηκε στην απόφαση, ώστε με την επιβάρυνση για ένα χρόνο των δημοτών, να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της μαύρης τρύπας του ισολογισμού που μεταφέρεται από έτος σε έτος.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιδήμαρχος Γ. Νταντάμης, ο Γ.Κυριακίδης με πιο καταγγελτικό λόγο, ο Γ. Τσιαλός, ο Β. Κήπου και με τα δεδομένα που προκύπτουν από το Παρατηρητήριο το οποίο ελέγχει την ορθή εκτέλεση των ισολογισμών των Δήμων και το ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε περιπτώσεις παρέκκλισης.

Οι έμπειροι και υπάρχουν άνθρωποι στο δημοτικό συμβούλιο που χρημάτισαν δήμαρχοι, όπως ο Δ. Βαϊνάς που ξέρουν να διαβάζουν ισολογισμούς και να χειρίζονται καταστάσεις, είπαν ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική, αλλά είναι διαχειρίσιμη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ο Ν. Παπαζιώγας, ο Ν. Μακρίδης μιλώντας ως επιχειρηματίας,

Ο Θ. Αναστασιάδης, η Πιπίτσα Μακρίδου, σε δραματικό τόνο μάλιστα, που έφεραν σειρά προτάσεων ώστε να μην οδηγηθεί ο δήμος στην απόφαση αυτή.

Με πολλές προτάσεις και διαβασμένος ήταν ο Θανάσης Λιακόπουλος που πρότεινε, όπως και άλλοι την περιστολή δαπανών, και μια σειρά άλλων μέτρων που θα οδηγούσε σε αναστολή της απόφασης αύξησης των τελών.

Το δημοτικό συμβούλιο είχε και νεοτερισμούς. Παράλληλα με τα θέματα στην διαδικασία πήραν μέρος και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που είχαν τον λόγο, για τεχνικά θέματα ο Γ. Παλιοσελίτης, για οικονομικά ο Κ. Κιτιξής.

Οι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης έδειξαν την πρέπουσα σοβαρότητα. Ο Γ. Λιακόπουλος χειρίστηκε με ευπρέπεια τη διαδικασία, ο Ε. Παπαδόπουλος τόνισε ότι κατά συνείδηση δεν ψηφίζει καμία αύξηση δημοτικών τελών και ο Ν. Τσουπέης έθετε το ιδεολογικό του πρόσημο κάθε φορά που έπαιρνε το λόγο, για να δώσει κομματική νομιμοποίηση στην απόφασή του.

Δήμος Κατερίνης Δημοτικό Συμβούλιο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top