Παρασκευή 30 Οκτ 2020 1:18      

Στο Μάτι οι εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες του Ε.Ε.Σ Κατερίνης

«Ήμασταν προετοιμασμένοι ψυχολογικά, όμως αυτά που αντικρίσαμε βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση. Βάλαμε όλοι τους εαυτούς μας στη θέση τους» τονίζει σε συνέντευξη του στο «Ο.Β» ο Δημήτρης Κατιρτζής, Αρχηγός των Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για τις εικόνες που αντίκρισαν στην τετραήμερη αποστολή τους στο Μάτι τέσσερις μέρες μετά την φωτιά της Δευτέρας 23 Ιουλίου. Ο κ. Κατιρτζής περιέγραψε τις εικόνες που αντίκρισαν, την αγάπη και την ζεστασιά των ανθρώπων που είχαν χάσει είτε δικούς ανθρώπους αγαπημένους, είτε τις περιουσίες μιας ζωής, και παρά το γεγονός πως ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλές, επικίνδυνες και δύσκολες επιχειρήσεις, τέτοια κατάσταση δεν είχε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Παρών από την πρώτη στιγμή ο Ερυθρός Σταυρός

Ο Ερυθρός Σταυρός ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή. Τέθηκε σε ετοιμότητα αλλά ποτέ, όπως εξηγεί ο κ. Κατιρτζής, δεν πηγαίνουν όλοι μαζί. Πρώτα πήγαν τα περιφερειακά τμήματα από Αθήνα, Πειραιά, μετά Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπλιο, Κρήτη. Το παράρτημα Κατερίνης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάει και με τις ευλογίες του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γεώργιο, με τον οποίο είχαν επικοινωνία καθόλη την διάρκεια που βρισκόταν στο Μάτι, και συγκεκριμένα τέσσερις μέρες από την Πέμπτη 26 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή. Συμμετείχαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από όλη την Ελλάδα και όλα τα τμήματα, της Πρόνοιας και της Νοσηλευτικής μαζί με το διασωστικό κομμάτι των εθελοντών Διασωστών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών. Το γενικό συντονισμό τον είχε η κεντρική διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού, ο τομέας Σαμαρειτών με υπεύθυνο της οργάνωσης τον αρχηγό της Αθήνας Άγγελο Χασιώτη.

«Άνθρωποι στις στάχτες»

«Επιχειρούσαμε ανά δίωρα  με ομάδες δύο ή τεσσάρων ατόμων, χωρίζοντας τους δρόμους σε τομείς. Η όλη επιχείρηση ξεκίνησε από την Πολιτική Προστασία με πρωτεύοντα  ρόλο την πυροσβεστική  υπηρεσία. Εμείς πήγαμε ως αρωγοί της προσπάθειας της πυροσβεστικής. Χωρίστηκε όλη η περιοχή σε δρόμους και ψάχναμε κομμάτι-κομμάτι. Μπαίναμε όπου υπήρχε ανοιχτός χώρος και όχι κλειστός, διότι εκεί δεν μπορούσαμε να μπούμε πάρα μόνο με εντολή εισαγγελέα και αστυνομική δύναμη, εξηγεί ο Αρχηγός των Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Προχωρούσαμε και  με το μυαλό μας προσπαθούσαμε να φανταστούμε αν ήμασταν στη θέση τους τι θα κάναμε, πως θα προστατευόμασταν; Και εκεί ψάχναμε. Με την πάροδο του χρόνου τα πρώτα εμφανή θύματα βρέθηκαν, σε δεύτερο χρόνο άλλη ομάδα έψαχνε ακόμη πιο εξονυχιστικά. Υπήρχε πάρα πολύ στάχτη και δεν ξέραμε αν αυτό που βλέπαμε ήταν αντικείμενο ή άνθρωπος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατιρτζής. Επιπλέον έγιναν έρευνες και με το σκάφος του Ερυθρού Σταυρού για τον εντοπισμό τυχόν ανθρώπων ζωντανών ή νεκρών. «Έχω πάει σε πολλές αποστολές στην Σρι Λάνκα στο τσουνάμι, στη Μυτιλήνη, στην Ειδομένη, στον Όλυμπο, αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί».

Η αγάπη των κατοίκων

Μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια, τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια, η αγάπη και η ανθρωπιά που συνάντησαν τους συγκλόνισε. «Ένα τεράστιο ευχαριστώ, συγχαρητήρια στην ελληνική ψυχή. Περνούσαν άνθρωποι συνέχεια και μας ρωτούσαν αν κουραστήκαμε, αν θέλουμε μια πορτοκαλάδα, κάτι. Ερχόταν με τσάντες για να μας δώσουν φάρμακα, φαγητό. Εθελοντές πάρα πολλοί, Λυκόπουλα, παιδιά του γυμνασίου, του λυκείου, πρόσκοποι, απλοί άνθρωποι, από συλλόγους που έκαναν ταξινόμηση στα ρούχα που είχαν δοθεί από πολίτες. Τελικά ο Έλληνας στη δύσκολη στιγμή ξεχνά αυτά που τον χωρίζουν και ενώνεται σε ένα κοινό σκοπό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Πυρκαγιές Αττική Ε.Ε.Σ. Κατερίνης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top