Τρίτη 2 Ιουν 2020 2:18      

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Σοφίας Μαυρίδου στο "Ο.Β."

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα μας η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου μας μίλησε για το Σκοπιανό ζήτημα, που απασχολεί όλους τους Έλληνες και περισσότερο εμάς τους  Μακεδόνες, για τον τουρισμό, για τα έργα και τα προγράμματα που έγιναν και γίνονται στο Νομό μας αλλά και τις προσωπικές της φιλοδοξίες και σχεδιασμούς.
Όπως μας είπε θα ξαναθέσει υποψηφιότητα Αντιπεριφερειάρχη με το συνδυασμό του Απ. Τζιτζικώστα, στις εκλογές του Μαΐου 2019.

Η συνέντευξη 

Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιό σας για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και το μείζον θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων;

Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε διαδοχικά λάθη στο Σκοπιανό ζήτημα. Δεν επεδίωξε ποτέ την εθνική συνεννόηση ή τη διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής για τη διαπραγμάτευση.  Είμαι κάθετα αντίθετη στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας προς το κράτος των Σκοπίων, καθώς και της Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας.

Ήδη ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνεργασία με Περιφερειάρχες και Δημάρχους από όλη την Ελλάδα έχει αναλάβει δράση για να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. 

Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Είναι απαράδεκτα η  χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από τη γείτονα χώρα, ο σφετερισμός της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, των συμβόλων μας και των εκφράσεων αλυτρωτισμού. Το τιμημένο όνομα της Μακεδονίας δεν πρέπει να εκχωρηθεί σε κανέναν

Τα τελευταία χρόνια η άφιξη τουριστών στον νομό μας είναι σε  άνοδο. Υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχίας; Ποια είναι τα σχέδια και ποιο το όραμά σας για τον τουρισμό;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει άλματα στον τομέα του τουρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε πετύχει όλους τους στόχους που έχουμε θέσει. 

Έχουμε όμως καταφέρει να καταστήσουμε την Πιερία, έναν ιδανικό προορισμό για κάθε είδους τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Μάλιστα, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν οργανισμό, ο οποίος ασχολείται εξ ολοκλήρου με την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος μας. Ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), με τη συνέργεια τοπικών αυτοδιοικητικών, τουριστικών, κοινωνικών, πολιτιστικών φορέων ήδη έχει ξεκινήσει να έχει μία δυναμική παρουσία σε παγκόσμιες και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού φέρνοντας την Πιερία πιο κοντά από ποτέ σε ένα παρθένο για την περιοχή μας τουριστικό κοινό. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με δημοσιογράφους ταξιδιωτικού ρεπορτάζ από διάφορες χώρες, ενώ εξέχουσα θέση στη «φαρέτρα» μας κατέχουν και τα social media, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους καταφθάνουν στον τόπο μας δημοσιογράφοι και travel bloggers, οι οποίοι γνωρίζουν από κοντά την Πιερία και μεταλαμπαδεύουν τις συναρπαστικές τους εμπειρίες στο κοινό τους μέσω των blogs και των ιστοσελίδων τους. 

Παράλληλα προσπαθούμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με την πρωτογενή παράγωγη και την γαστρονομία της περιοχής. Θέλουμε να δίνουμε στους επισκέπτες μας μία γεύση από τις ομορφιές του τόπου μας, τα ποιοτικά μας προϊόντα, το τσάι Ολύμπου, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τους πολυβραβευμένους οίνους μας, τις ιδιαίτερες γεύσεις μας που μένουν αξέχαστες και χαραγμένες στη μνήμη των τουριστών. 

Ο στόχος μας δεν είναι απλά να προσελκύσουμε κόσμο. Επιθυμούμε να γίνει η Πιερία μας ένας ιδανικός προορισμός για αποδράσεις, με τους επισκέπτες μας να επιστρέφουν συνεχώς και να ανακαλύπτουν καινούριες εμπειρίες κάθε φορά. 

Είμαι ικανοποιημένη από την τουριστική διαδρομή μας και γι' αυτό το λόγο θέλουμε με τους συνεργάτες μου να πηγαίνουμε τους στόχους μας ένα βήμα παραπέρα. Άλλωστε εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. 

Σε ότι αφορά  την εκτέλεση τεχνικών έργων και παρεμβάσεων, τι έχετε πετύχει έως σήμερα και τι επιδιώκεται; Πού επικεντρώνονται οι δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας για την καλύτερη ποιότητα ζωής των Πιεριέων;

Έχουμε εφαρμόσει ένα πλούσιο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα της Πιερίας, που διαμορφώνουν τις συνθήκες ενός λειτουργικού, κοινωνικού, ανθρώπινου, πράσινου και φιλικού τόπου που μπορεί κάποιος να ζει. Και βέβαια πάντα σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους της Πιερίας.

Αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας και όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράμε μπροστά με ευθύνη υλοποιώντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας, αφήνοντας πίσω μας τις μηδενιστικές κορώνες και τις μεμψιμοιρίες μερικών.

Τα συνεργεία μας είναι απλωμένα σε όλη την έκταση της Πιερίας, εκτελώντας έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων, ηλεκτροφωτισμού και αναπλάσεων χώρων, ακολουθώντας μάλιστα ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των έργων.

Παράλληλα με σκληρή δουλειά από την Τεχνική μας Υπηρεσία συντάξαμε πληθώρα τεχνικών μελετών, υποβάλαμε τους συνταχθέντες φακέλους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιφέρεια και Υπουργεία, αξιολογηθήκαμε θετικά, φέρνοντας έργα και χρηματοδοτήσεις στον τόπο μας.  

Ένα μεγάλο μέρος των έργων αυτών αφορούν σε συγκοινωνιακά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, υποδομές εκπαίδευσης και αθλητισμού, έργα λιμενικά, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του τουρισμού, ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας, κοινωνικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου κ.ά. 

Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο κρατικό κτήμα Κατερίνης, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, που  περιλαμβάνει  2 γήπεδα ποδοσφαίρου, 1 γήπεδο μπάσκετ, κτίριο αποδυτηρίων και κτίριο αναψυκτηρίου έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί, το έργο μετατροπής της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Καρίτσας του Δήμου Δίου-Ολύμπου σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, προϋπολογισμού 350.000 € που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, τις εγκαταστάσεις πρόσβασης ΑΜΕΑ «Seatrac» στις παραλίες της Πιερίας, ένα έργο που υλοποιήσαμε και το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε θάλασσες και παραλίες, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη τουρισμού για ΑμΕΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Επιπλέον, τα έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων και στους τρεις δήμους του νομού μας συνολικού προϋπολογισμού 432.000€, μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και συγκεκριμένα στον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού στα σχολικά συγκροτήματα 1ο, 2ο δημοτικό σχολείο και  νηπιαγωγείο Αιγινίου, στο δημοτικό Μακρυγιάλλου και ΓΕΛ Αιγινίου, στον Δήμο Δίου - Ολύμπου στο γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς  τα οποία και έχουν ολοκληρωθεί  και στο Δήμο Κατερίνης στο σχολικό συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου  που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης να αναφέρω τα έργα που αφορούν την βελτίωση της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, καθώς και τη συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ καθώς και την κατασκευή τεχνητών υφάλων  στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου, συνολικού προϋπολογισμού 1.063247,90€ και στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους συνολικού προϋπολογισμού 977.573,00€, έργα που αφορούν την κατασκευή και τοποθέτηση στατικών εγκαταστάσεων επί του θαλάσσιου πυθμένα για την προστασία και ανάπτυξη της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας και  την τριετή επιστημονική παρακολούθηση των τεχνητών υφάλων. Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ευαίσθητο οικοσύστημα και από τα πιο πλούσια αλιευτικά πεδία της χώρας μας που χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας και στο πνεύμα αυτό κινηθήκαμε για την κατασκευή των δύο υφάλων στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας. 

Τα αναμενόμενα οφέλη της υλοποίησης και λειτουργίας των υφάλων θα είναι η αύξηση του πληθυσμού των υδρόβιων ειδών, η βελτίωση της αλιευτικής απόδοσης της παράκτιας αλιείας, η προστασία από την παράνομη χρήση συρόμενων εργαλείων, η αναβάθμιση του παράκτιου οικοσυστήματος μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση του εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας και των ντόπιων αλιέων με χρήση των υφάλων ως καταδυτικού - αλιευτικού – τουριστικού προορισμού.

Τέλος, να επισημάνω την ολοκλήρωση της Περιφερειακής  Οδού Κατερίνης σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, την αποκατάσταση της Ε.Ο. Βρύας-Ρητίνης που έχουμε ξεκινήσει και την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των κατολισθήσεων στο σημείο, την κατασκευή ανοικτού θεάτρου, που πρόσφατα δημοπρατήσαμε, στο χώρο των φιλανθρωπικών δομών της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον  Σβορώνο καθώς και δράσεις όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πρόσφατα ολοκληρώσαμε  για την  ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου Μεγάρου και την ανάδειξή του σε σύγχρονο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο στην Κατερίνη.

Με την αμέριστη υποστήριξη του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, όλων των περιφερειακών συμβούλων, των υπηρεσιών μας και των υπαλλήλων αλλά και σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους μας μπορούμε με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι ο απολογισμός μας στον τομέα των τεχνικών έργων  είναι απόλυτα θετικός.

Συνεχίζουµε όμως µε ακόµα πιο εντατικούς ρυθµούς.Στηρίζουµε διαρκώς τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας µια ευρεία γκάµα έργων και δράσεων που αφορούν την ποιότητα στην καθηµερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουµε και υλοποιούµε σταδιακά µεγαλόπνοα έργα υποδοµών και άυλων δράσεων που θα ενισχύσουν την µελλοντική προοπτική του τόπου µας.

Πριν λίγο καιρό προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER)» για έργα δημοσίου ενδιαφέροντος ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και αντίστοιχα προγράμματα για ιδιωτικά έργα. Ως Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής νομίζετε ότι μπορούν να δημιουργηθούν «τοπικοί αναπτυξιακοί πόλοι» που θα δημιουργούν νέα εισοδήματα και υψηλά επίπεδα απασχόλησης;

Το νέο LEADER που προκηρύχθηκε είναι ένα πρόγραμμα κινήτρων και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νομού μας. Η  δυνατότητα διαμόρφωσης «περιοχής παρέμβασης», σύμφωνα και με τις αρχές και τις προτεραιότητες όπως έχουν διαμορφωθεί από την Πιερική Αναπτυξιακή, ως αποτέλεσμα της μακράς διαβούλευσης που έχει προηγηθεί με όλους τους τοπικούς φορείς, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Πιερία.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του προγράμματος CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.2 του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, αφορά σε πράξεις Δημοσίου Χαρακτήρα. Η ολοκληρωμένη διάσταση του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπει δράσεις δημοσίου συμφέροντος ως στοιχείο υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τους υπόλοιπους τομείς  της  οικονομίας,  την  διαμόρφωση  βασικών  υποδομών  για  την  τοπική  κοινωνία,  την υποστήριξη της ποιότητας ζωής, την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση του πολιτιστικού και πολιτισμικού αποθέματος. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει η εξωστρέφεια, η πραγματική και αποτελεσματική αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, η ανάδειξη της καινοτομίας, παραγωγικής και τεχνολογικής. Στόχος όλης της διαδικασίας είναι η ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε ένα σύνθετο περιβάλλον κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. 

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Σύντομα θα προκηρυχθεί και το πρόγραμμα για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα. Ως Πιερική Αναπτυξιακή, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη μαζί, συνεχίζουμε τον τοπικό σχεδιασμό δράσεων, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών του νομού μας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών σχεδίων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της Πιερικής οικονομίας. Από την μεταποίηση αγροτικών (γεωργικών-κτηνοτροφικών-αλιευτικών) προϊόντων, τον αγρο-διατροφικό τομέα, τον τουρισμό, την παροχή υπηρεσίας εκτός του τουρισμού για την  διαφοροποίηση και ανταγωνιστικότητα. Δράσεις με στρατηγική κατεύθυνση την ενίσχυση της μικρής επιχειρηματικότητας ως κορμό της Πιερικής Οικονομίας.

Η προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά μεταξύ τους αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής θα συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ευημερίας του τόπου μας.

Στόχοι μας είναι η ενίσχυση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης, η προώθηση της δικτύωσης και βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάδειξη της περιοχής ως ιδανικού τόπου διαβίωσης και τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, η ενίσχυση της εταιρικότητας και της εξωστρέφειας με δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Ποια είναι τα σχέδια της Σοφίας Μαυρίδου για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;
Με σκληρή και επίπονη δουλειά και μεθοδευμένα βάλαμε τις βάσεις λειτουργίας μιας μεγάλης Περιφερειακής Ενότητας, ξεπεράσαμε αντικειμενικά προβλήματα διαφοροποίησης συστημάτων των πρώην Νομαρχιών, πρακτικών και συμπεριφορών, αντιμετωπίσαμε ισότιμα όλους τους δημότες μας, ιεραρχήσαμε ανάγκες και θέσαμε προτεραιότητες. 

Με προγραμματισμό και συνετή διαχειριστική πρακτική, αλλά και με μεγιστοποίηση της εκτέλεσης έργων και εργασιών με ίδια μέσα και προσωπικό ανταποκριθήκαμε πλήρως στον προγραμματισμό μας και στην εύλογη απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών της Πιερίας για προσφορά έργου σε κάθε τομέα και επίπεδο, είτε σε έργα υποδομών, είτε σε έργα περιβαλλοντικά, είτε σε έργα αθλητισμού και πολιτισμού, είτε σε έργα κοινωνικά, κ.ά.

Όμως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Γι' αυτό λοιπόν θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια ακόμη θητεία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να κάνουμε την Πιερία έναν ευλογημένο τόπο που αξίζει να ζει κανείς. 

Σοφία Μαυρίδου Σκοπιανό

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top