Σάββατο 22 Φεβ 2020 18:21      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Κάθε χρόνο τον Οκτώβρη κορυφώνεται η εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Συνέδρια πραγματοποιούνται, διάφοροι φορείς της πόλης με πολύτιμους αρωγούς ιδιώτες και συλλόγους προσπαθούν να πληροφορήσουν και να ευαισθητοποιήσουν κυρίως τις γυναίκες για ένα θέμα τόσο σημαντικό , γύρω από το οποίο όμως υπάρχει μεγάλη άγνοια.

 

Δυστυχώς ......

 

λίγες γυναίκες αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τον ετήσιο έλεγχό τους από ειδικό μαστολόγο, ακόμα πιο λίγες γνωρίζουν οτι μετά την ηλικία των 40, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει κάθε χρόνο μια μαστογραφία.

 

ελάχιστες γυναίκες γνωρίζουν για την αυτοψηλάφηση και την αναγκαιότητά της στο να «γνωρίσουν» το στήθος τους και να αντιληφθούν έγκαιρα μια ενδεχόμενη αλλοίωση στο μαστό.

 

πολλές γυναίκες θεωρούν οτι ο τακτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία. Η μαστογραφία είναι η κύρια διαγνωστική εξέταση του μαστού, η οποία συνεπικουρείται από τον υπέρηχο, τη μαγνητική μαστογραφία και την τομοσύνθεση, ανάλογα με τις ενδείξεις.

 

σπάνια πραγματοποιείται η πρώτη μαστογραφία αναφοράς, η οποία πρέπει να γίνεται σε ασυμπτωματικές γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών.

 

ακόμα και χειρουργημένες ασθενείς αποφεύγουν να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφήνοντας πολλά στην τύχη.

 

σχεδόν καμία γυναίκα δεν γνωρίζει, οτι σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου σε κάποιον συγγενή, τότε ο έλεγχος με μαστογραφία θα πρέπει να αρχίζει 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης του προβλήματος στην συγγενή.

 

υπάρχουν ακόμη γυναίκες που νομίζουν ότι εάν έχουν κάτι, τότε δεν κάνει να το πειράξουν, για να μη μεγαλώσει. Σήμερα με τη βοήθεια των κατευθυνόμενων βιοψιών με υπερηχογραφικό έλεγχο μπορεί ο μαστολόγος ανώδυνα είτε να πάρει δείγμα για κυτταρολογική εξέταση (λεπτή βελόνη, FNA), είτε για ιστολογική εξέταση με ειδικές τέμνουσες βελόνες (core biopsy), χωρίς πρόβλημα για την ασθενή. Με αυτές τις μεθόδους μπορεί να «μπεί» μια διάγνωση και να μπορέσει να γίνει  καλύτερος στρατηγικός προγραμματισμός για να πραγματοποιηθεί ή και να αποφευχθεί ένα χειρουργείο.

 

Ευτυχώς........

 

οι γυναίκες στη χώρα μας έχουν παρόλαυτα στατιστικά μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τον ευρωπαίκο και αμερικανικό μέσο όρο. Έτσι 1 στις 10 ελληνίδες θα εμφανίσουν κακοήθεια στο μαστό στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ οι ευρωπαίες αντίστοιχα 1 στις 8.

 

όλο και πιο νέες γυναίκες αρχίζουν και ελέγχονται με υπέρηχο και κλινική εξέταση.

 

οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άντρες, «μιλούν» μεταξύ τους και οι ανταλλάσουν εμπειρίες, φόβους και προβληματισμούς, ευαισθητοποιώντας η μία την άλλη.

 

υπάρχουν σύλλογοι, και φορείς άξιοι συγχαρητηρίων, όπως ο σύλλογος καρκινοπαθών πιερίας, το άλμα ζωής και η ελληνική μαστολογική εταιρεία που ενημερώνουν και συμβάλλουν στην πρόληψη.

 

στις μέρες μας υπάρχουν πολλά όπλα για την καταπολέμηση του προβλήματος και ιδίως ο τομέας της χειρορυργικής έχει εξελιχθεί πολύ, βοηθώντας την ασθενή να βγεί νικήτρια στη δύσκολη μάχη.

 

Περικλής Αν. Δημάσης MD

Γενικός Χειρουργός/ Μαστολόγος

(Μέλος της ελληνικής εταιρείας μαστολογίας)

Χειρουργική Κοιλίας, Μαστού, Ενδοκρινών αδένων

Λαπαροσκοπική Χειρουργική/Ογκολογία/Πρωκτολογία

υγεία καρκίνος του μαστού Περικλής Δημάσης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top