Σάββατο 26 Μάιος 2018 20:37      

Με επιτυχία η εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού « ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ».

Η Εκδήλωση  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων και του Κεμαλισμού από τον Αιδεσιμότατο Σειταρίδη Χρήστο με συλλειτουργό τον εκ Σερβίας πατέρα Θεοφύλακτο.

Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κορινού , μετά από σύντομη ομιλία- καλωσόρισμα του Προέδρου Συρανίδη Σπύρου , ο εξαίρετος Καλεντερίδης  Σάββας στην εμπεριστατωμένη ομιλία του , με θέμα « Οδεύοντας στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία . Ιστορικό - Στρατηγική – Προοπτικές. » ανέλυσε την, βάσει οργανωμένου σχεδίου, εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου (Εκτοπίσεις - Τάγματα Εργασίας – Λεηλασίες – Διώξεις – Εμπρησμοί - Απαγχονισμοί – Φρικαλεότητες του Τοπάλ Οσμάν ).

Καυτηρίασε την επίσημη Ελληνική πολιτική λήθης (Δεν θα θυμάστε – Δεν θα μιλάτε ), ανέπτυξε την μεθόδευση και τον σχεδιασμό των Αρμενίων για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας τους και πρότεινε να επιδιώξουμε όλοι μαζί  ( Πόντιοι – Μικρασιάτες – Θρακιώτες ) την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του προσφυγικού  Ελληνισμού συνολικά.

Συγκίνηση και έντονα συναισθήματα κατέκλυσαν την αίθουσα στην αφήγηση της « Σφαγής των νηπίων της Σάντας » με ποντιακά μοιρολόγια να θρηνούν σπαρακτικά ερμηνευμένα και επενδυμένα μουσικά από 16 νέους φερέλπιδες λυράρηδες .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμότατος Σειταρίδης  Χρήστος,  η πρόεδρός της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Καρασερίδου  Φωτεινή , εκπρόσωποι όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Κορινού , καθώς και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Π. Ελευθεροχωρίου , του Ποντιακού Συλλόγου Μακρυγιάλου « Ο Πόντος » , του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούκου και της Ποντιακής Θεατρικής Πιερίας.

Πάγια τακτική του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις μνήμης είναι να μην καλούνται επίσημοι  , εκπρόσωποι Κρατικών και Δημοτικών Αρχών, πλην των Τοπικών (Κορινού) .

Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, συγκινητική, σεμνή και ουσιαστική όπως αρμόζει στην ημέρα μνήμης της γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΑΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  
 

Εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος»

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top