Πέμπτη 27 Φεβ 2020 11:07      

Με χρεώσεις οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν στο εξής τα τραπεζικά έξοδα, όσοι θα εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα γκισέ των τραπεζών.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδος, δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων, μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου (web banking) ή ΑΤΜ και τραπεζικών καρτών.

Ειδική εξαίρεση θα ισχύσει πάντως για ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά μόνο για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ -όχι δηλαδή για πληρωμές τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ κλπ.
 
Η εφαρμογή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα υπογραφεί άμεσα και θα έχει εφαρμογή εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Δηλαδή θα ισχύει και για τις πληρωμές της α΄δόσεως του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να γίνουν στο τέλος Ιουλίου.

Ποιοι δεν θα πληρώνουν

Πλέον οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνο για τις εξής περιπτώσεις:

-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking

-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ

-Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)

-Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών. Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.
Ποιοι θα πληρώνουν
 
Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ (που θα τα καθορίσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της:

α)οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές)
β)οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.
 
Επιχειρείται έτσι να μπει τέλος στις ουρές στις τράπεζες για πληρωμές πχ τελών κυκλοφορίας, φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ με φορολογουμένους που πήγαιναν στην τράπεζα με εκτυπωμένη την Ταυτότητα Οφειλής. Στόχος είναι και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.

 

φορολογικές υποχρεώσεις τράπεζες Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΕΝΦΙΑ Πληρωμές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top