Σάββατο 8 Αυγ 2020 15:26      

Μέγαρο Μαξίμου: Αναζητείται διέξοδος

Πιθανούς τρόπους διεξόδου από την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό σχήμα μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και το επικοινωνιακό «φιάσκο» που ακολούθησε εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται προφανώς από τη μία η αργοπορημένη δεύτερη παραίτηση Τόσκα, παρά το γεγονός ότι ούτε την Παρασκευή (ημέρα της παραίτησης), ούτε το Σάββατο (ημέρα της παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου) έγινε ανοιχτά λόγος για επιχειρησιακά λάθη ή ευθύνες, και από τη άλλη η αντικατάσταση της ηγεσίας σε Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα. 

Ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο δείχνουν, πάντως, να συνειδητοποιούν, έστω και καθυστερημένα, ότι η αρχική επικοινωνιακή γραμμή του «μη καταλογισμού ευθυνών» και της εξήγησης της τραγωδίας με όρους «ασύμμετρων φαινομένων» και «ακραίου καιρού» γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα. Εκείνο που επίσης φαίνεται να συνειδητοποίησαν είναι ότι όσο η ανάληψη πολιτικής ευθύνης παρέμενε στα λόγια, όσο δηλαδή δεν συνοδευόταν από παραιτήσεις, τόσο το διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα και οι επικρίσεις θα συγκεντρώνονταν και θα επικεντρώνονταν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Παραμένει αμφίβολο, ωστόσο, εάν η παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη 11 ημέρες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και η αντικατάσταση των δύο αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας επαρκούν για να αποσυμπιέσουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση και να αντιστρέψουν το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολυπόθητη διέξοδος από την δύσκολη θέση αναζητείται σε 3 επικείμενες πρωτοβουλίες.

1.Επιχείρηση «μπουλντόζα»

Όπως έχει καταστεί σαφές, η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει να ρίχνει επικοινωνιακό βάρος στο θέμα των αυθαιρέτων, με τις πρώτες κατεδαφίσεις να είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα. Όπως μάλιστα ανέφερε σχετικό δελτίου Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γ. Σταθάκη την Παρασκευή, εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για: 27 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων, 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη, 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

2.Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 

Η κυβέρνηση αναμένεται να «ποντάρει» και στο θέμα της αναδιοργάνωσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κάτι που προανήγγειλε ουσιαστικό ο υπουργός Εσωτερικών, κατά την παράδοση – παραλαβή του χαρτοφυλακίου Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα, υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ανασχεδιασμού και ισχυροποίησης της Πολιτικής Προστασίας υπό το πρίσμα και της κλιματικής αλλαγής και δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη, που πιθανότητα θα οδηγήσουν στην απομάκρυνσή του από τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία θέσης υφυπουργού ή αναπληρωτή υπουργου Πολιτικής Προστασίας.

3.Το «χαρτί» του ανασχηματισμού

To τελευταίο «χαρτί» που διαθέτει ο πρωθυπουργός είναι εκείνο του ανασχηματισμού, ο χρονικός ορίζοντας του οποίου τοποθετείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανάμεσα στις 21 Αυγούστου και τις 5 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, μετά την ημερομηνία εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης και πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Τόσκας δεν αντικαταστάθηκε και ότι τις αρμοδιότητες του ανέλαβε πολιτικός του προϊστάμενος Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό στα τέλη του καλοκαιριού. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου και στην συνέχεια να αλλάζει τα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να στείλει προς την κοινωνία ένα μήνυμα επανεκκίνησης που θα του ώθηση στο δρόμο προς τις εκλογές.

Πηγή: http://www.thetoc.gr

Πυρκαγιές Αττική Μέγαρο Μαξίμου Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top