Σάββατο 16 Ιαν 2021 1:36      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεστές εισηγήσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κατερίνης κ. Γεωργίου και του συγγραφέα Γιώργου Ράπτη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του «Σωτήρος» της Λάρισας παρουσιάστηκε το έργο του διδάκτορα της Θεολογίας κ. Στεργιούλη για τη ζωή και τη δράση του Αγίου Νικολάου, της σειράς «Βυζαντινοί συγγραφείς» των εκδόσεων «Ζήτρος» όπου ανήκουν και τα έργα του Αγίου Δημητρίου, Γρηγορίου Νύσσης, Πλήθωνος Γεμιστού, Πορφυρίου, ο βίος και το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, γραμμένος από τον Επίσκοπο Καισαρείας και άλλα, παρόμοια  με τους βίους (Παράλληλους) των Ελλήνων και Ρωμαίων μεγάλων ανδρών του Πλουτάρχου. 

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Γεώργιος 

Την παρουσίαση –προλόγηση του έργου είχε ο Σεβασμιώτατος Κίτρους κ.κ. Γεώργιος, που για να μη μπει στην ουσία του περιεχομένου (που την έκανε ο καθηγητής Βυζαντινολογίας του Α.Π.Θ. κ. Βασίλης Κατσαρός, που είχε υπό την επίβλεψή του τόσο τον θεολόγο τότε Γεώργιο  στη διπλωματική του εργασία όσο και τον κ. Στεργιούδη) και κουραστεί το ακροατήριο με αναπόφευκτες επαναλήψεις, προέβη σε  μια εμπνευσμένη εισήγηση, αναφερόμενος στα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπουν  οι «βίοι των Αγίων», ιδίως για τις μέρες του άκρατου ευδαιμονισμού που καλλιέργησε η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η Παγκοσμιοποίηση , αποκόπτοντας τον άνθρωπο από τα υψηλά και τα πνευματικά, που δεν είναι πάντα συνάρτηση της ύλης  «και του ευρώ», εισήγηση που προκάλεσε ανυπόκριτα τα ευνοϊκότατα σχόλια του εισηγητή κ. Κατσαρού και των άλλων συντελεστών της εκδήλωσης για  τα υψηλά  και εντελώς επίκαιρα διανοήματα. 

Ο συγγραφέας Γ. Ράπτης 

  Άκρως συνδεδεμένα με τα σημαινόμενα της έκδοσης των βυζαντινών κειμένων με τους Βίους των Αγίων και τη δράση τους ήταν η παρέμβαση εκ μέρους των εκδόσεων μας του προσκεκλημένου μας στην εκδήλωση της Λάρισας Γιώργου Ράπτη, που εξέπληξε το ακροατήριο (σύμφωνα με κρίσεις σημαντικών πνευματικών παραγόντων της πόλης) για την αιτιολόγηση του συνθετικού χαρακτήρα της φράσης  «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός», καθώς ελληνισμός και χριστιανισμός είναι πλεγμένα «σαν τον κισσό  με το πλατάνι», παρόλο που πολλοί διανοούμενοι στη χώρα μας και αλλού αμφισβητούν αυτή τη σχέση ως ετερόκλητη!  Η επίκληση χωρίων  από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, τα Ευαγγέλια, τις Πράξεις των Αποστόλων, τα πατερικά κείμενα, και ένα «εξοβελισμένο» παραδόξως  χωρίο από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, και άγνωστο στους πολλούς χριστιανούς  όπου ο Χριστός αποκαλεί την Ελλάδα «ουράνιον φυτόν και βλάστημα θείον, ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα, οικειούμενον επιστήμην»  (που το διασώζει ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς και ο Επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος),  ανατάραξε συνειδήσεις πιστών, που στο τέλος της εκδήλωσης ζητούσαν και νέες πληροφορίες για να αποδεχτούν αναντίρρητα τα επιλογικά στοιχεία της παρέμβασης του Γ. Ράπτη, καθώς μάλιστα έκλεισε την  παρέμβασή του με τη φράση «χρειάζεται πλέον όχι να εκχριστιανίσουμε άλλο τους Έλληνες, αλλά να εξελληνίσουμε περισσότερο το χριστιανισμό, όπως το επιτάσσει ο ίδιος ο Χριστός».

 Βέβαια τα θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στον καθηγητή του Α.Π.Θ. Βυζαντινολόγο Βασίλη Κατσαρό, πραγματικά «ογκόλιθο» για τις γνώσεις του στο όλο φάσμα της βυζαντινής ιστορίας, τέχνης, αγιολογίας, αγιογραφίας, και σχολιασμού των βυζαντινών κειμένων, για το οποίο πρέπει να σεμνύνεται, καθώς όπως τόνισε ο σεβασμιότατος Κίτρους Γεώργιος κατά τη δευτερολογία του «τώρα οι βίοι των Αγίων δεν είναι απλά και πρόχειρα βιβλιαράκια, αλλά πολυτελείς δερματόδετοι τόμοι με επιστημοσύνη και ευθύνη, αφού τη σειρά  των εκδόσεων «Ζήτρος» την επιμελείται ο κ. Κατσαρός. 

Ο Κώστας Ζήτρος εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους τους συντελεστές αυτής της άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης.  

(Από το Γραφείο Τύπου των Εκδόσων «Ζητρος» )

Παρουσίαση βιβλίου Λάρισα Μητροπολίτης Γεώργιος Γιώργος Ράπτης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top