Τετάρτη 25 Νοε 2020 6:44      

Μια άλλη ΄Αποψη: Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ (Στην πολιτική)

Μια άλλη ΄Αποψη

                     Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

                                   (Στην πολιτική)

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί σαν αδέλφια, διαφορετικά θα πεθάνουμε όλοι μαζί σαν ηλίθιοι». Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο φανατισμός σε όλες τις μορφές του, πολιτικός, ιδεολογικός,  εθνικιστικός, φυλετικός, ποδοσφαιρικός, θρησκευτικός, είναι παράλογος, επειδή προσπαθεί κάποιος να επιβάλλει με πάθος τις ιδέες και τις ιδεολογίες του στους άλλους. Αυτός που εμφορείται από φανατισμό δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Ο Τσώρτσιλ είπε: «Φανατικός είναι κάποιος που δεν θέλει ν’ αλλάξει γνώμη και δεν θέλει ν’ αλλάξει θέμα», ο δε Ντιντερό: «Από τον φανατισμό μέχρι τη βαρβαρότητα είναι μόνο ένα βήμα».

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ, αν και τα τελευταία χρόνια έχει χλομιάσει σε μεγάλο βαθμό, ξαναφουντώνει σε προεκλογικές περιόδους. Οι συμπατριώτες μας, παρόλο που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, δεν αποβάλουν το ελάττωμα του φανατισμού, που τυφλώνει και οδηγεί σε εξωφρενικές ενέργειες. Στο παρελθόν υπήρχε οξύτητα, «εμφύλιος πόλεμος», μεταξύ των οπαδών των κομμάτων και γινόταν φανερός ακόμη και με απρεπείς εκφράσεις στο διαδίκτυο.

Δεν πρέπει να μας  διαφεύγει το γεγονός ότι ο πνευματικός και διανοητικός ορίζοντας του ανθρώπου που κυριαρχείται από φανατισμό, είναι περιορισμένος. Γίνεται στενοκέφαλος και αδιάλλακτος. Καταντά υποχείριο της ιδεολογίας, της θρησκείας, της παράδοσης.

  Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα υψηλά ιδανικά, ο σεβασμός στην ιδεολογία και το θρησκευτικό πιστεύω του άλλου είναι άγνωστα. Αν ο άλλος δεν πιστεύει ό,τι πιστεύεις κι εσύ, γίνεται εχθρός σου!  Η φιλοσοφία που επικρατεί ανάμεσά μας είναι , «αν δεν μου μοιάζεις, πρέπει να εξαφανιστείς από το πρόσωπο της γης. Αν δεν πιστεύεις όπως εγώ, είσαι αιρετικός και εχθρός μου!» Το «πας μη Έλλην βάρβαρος», που είχε σχέση με τη γλώσσα, σήμερα είναι το έμβλημα του φανατικού.

Κάθε πτυχή της ζωής μας είναι μπολιασμένη με το πνεύμα της μη αποδοχής του άλλου. Μας είναι δύσκολο να δεχτούμε άλλη νοοτροπία, άποψη ή ιδεολογία.  Μ’ αυτό δε θέλουμε να δηλώσουμε ότι πρέπει να είμαστε χλιαροί με το πιστεύω μας. Μια και ανήκουμε στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, να υιοθετήσουμε τις αξίες που λέγονται σεβασμός,ανοχήεπιείκεια στις απόψεις των άλλων. Πρέπει ως Έλληνες, που αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, να δεχτούμε τον συνάνθρωπό μας όπως είναι.

Η ιδεολογία, η θρησκεία, το κόμμα όσο σπουδαία και αν είναι, πιο σπουδαία είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ. Πρώτα και πάνω απ’ όλα είμαστε Έλληνες και ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο και προκοπή της πατρίδας μας. 

Ας αφήσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς να καυγαδίζουν, να αλληλλοϋβρίζονται, να αλληλολασπώνονται, και ας διαφυλάξουμε, πάση θυσία, την ενότητα. Αυτοί που αλληλοκατηγορούνται σήμερα, αύριο θα τα βρούνε και θα πορευτούν στο ίδιο κόμμα!  Οι ίδιοι οι ηγέτες δεν πιστεύουν πια στις ιδεολογίες τους! Χλόμιασαν οι ιδεολογίες- αριστεροί αγκαλιά με δεξιούς, δεξιοί με τους αριστερούς κ.ο.κ.! Η πολιτική τοποθέτηση του συνανθρώπου μας δεν πρέπει να επηρεάζει τις σχέσεις μας . Η χωρίς διακρίσεις αγάπη ας χρωματίζει τις σχέσεις μας. Μόνο η χριστιανική αγάπη δίνει σκοπό και νόημα στη ζωή. Ο λαός μας, που χαρακτηρίζεται ως «Χριστεπώνυμον Πλήρωμα», χρειάζεται δυναμική εσωτερική επανάσταση.  Έχει επείγουσα ανάγκη από ηθική, ψυχική και κυρίως πνευματική αναγέννηση.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ   

Άρθρα αναγνωστών απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top