Δευτέρα 10 Δεκ 2018 20:43      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια νέα… «ανασκαφή» χρειάζεται στο Δίον

Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από τότε που το φαινόμενο «Ευριδίκη» και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπληξαν την Πιερία προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και εκατοντάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Μεταξύ των περιοχών που «χτυπήθηκαν» με σφοδρότητα ήταν και ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, καθώς οι χείμαρροι κατέβασαν από τον Όλυμπο νερού, λάσπης και φερτών υλικών, τα οποία εισέβαλαν και κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος από το Ναό της Ίσιδος και το Ναό του Διός Υψίστου, δυο από τα χαρακτηριστικότερα αρχαιολογικά μνημεία του Δίου.

Σήμερα, μπορεί τα νερά, που τις μέρες της κακοκαιρίας είχαν σκεπάσει σχεδόν τα πάντα αφήνοντας να φαίνονται μόνο τα κιονόκρονα από τους κίονες, να έχουν υποχωρήσει, αλλά η εικόνα συνεχίζει να είναι το ίδιο απογοητευτική καθιστώντας αμφίβολο το αν ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι σε θέση να υποδεχθεί σύντομα επισκέπτες, σε περίπτωση που δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τα δυο μνημεία έχουν βουλιάξει στη λάσπη, αλλά επειδή επί της ουσίας έχει αποκοπεί η πρόσβαση σε αυτά. 

Γκρεμίστηκαν οι γέφυρες

Παρά την πρόσφατη εκβάθυνση του Βαφύρα ποταμού, που έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να μη δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, η δύναμη του νερού και της λάσπης ήταν τέτοια ώστε κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος των μεταλλικών κατασκευών, όπως διάδρομοι και γέφυρες, που οδηγούν και συνδέουν τα μνημεία. Επίσης κατέρρευσε και μέρος του τείχους, από το οποίο είναι πλέον ορατά γύρω στα 70 εκ. Θυμίζουμε ότι παρόμοια καταστροφή είχε πλήξει την περιοχή και το 2000. Η μεγάλη όμως αγωνία αυτή τη στιγμή είναι να γίνει η αποκατάσταση πριν επαναληφθούν παρόμοια καιρικά φαινόμενα.

Η πρώτη αυτοψία στο χώρο έγινε άμεσα από την ΚΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, ενώ λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία ακολούθησε επίσκεψη κλιμακίου της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την λεπτομερή καταγραφή και την πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων. 

Το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ο.Β.», την τρέχουσα εβδομάδα επισκέφθηκε το χώρο για να σχηματίσει ιδία άποψη και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη συνοδευόμενη από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και το δήμαρχο Δίου Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα επρόκειτο να τεθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξεταστεί η αποδέσμευση σχετικού κονδυλίου για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.

Κάτι που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε μέχρι το Πάσχα η αποκατάσταση να έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, εάν δεν θέλουμε να χαθεί η επόμενη τουριστική περίοδος. Σε αυτό το σημείο πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» κινδύνου, αφού επί της ουσίας η περίοδος αυτή ξεκινά το Μάρτιο, οπότε και αρχίζουν οι μαζικές επισκέψεις σχολείων στο αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, με την κορύφωση να καταγράφεται το καλοκαίρι με τον κύριο όγκο των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο η επισκεψιμότητα στο Δίον αυξήθηκε κατά 15%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων ώστε να μην αντιστραφεί αυτή η ανοδική πορεία. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο του Δίου αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια και πόλο έλξης ολόκληρης της Πιερίας, που συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολιτιστικού και τουριστικού της προφίλ.

Φυσικά η αποκατάσταση των ζημιών και η απομάκρυνση της λάσπης και των προσχώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς αφορά αρχαιολογικά ευρήματα και απαιτείται ιδιαίτερη και πολύ προσεκτική διαχείριση. Με λίγα λόγια, δεν αρκεί να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο σκαπτικά μηχανήματα για να ξεκινήσουν τις εργασίες, αλλά χρειάζονται «χειρουργικές» κινήσεις από γνώστες του χώρου και των μνημείων. Ουσιαστικά δηλαδή πρέπει να γίνει μια εκ νέου και μικρότερης κλίμακας ανασκαφή.

Μόνιμο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

Όσον αφορά το αρχαιολογικό μουσείο, ευτυχώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν ελάχιστα και είχαν να κάνουν με μικρή εισροή νερού. Ωστόσο εδώ το πρόβλημα έχει άλλο όνομα: έλλειψη προσωπικού. Σήμερα, που οι εποχικοί υπάλληλοι έχουν σταματήσει να εργάζονται, το μουσείο λειτουργεί με 9 άτομα, πολύ λίγα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Αυτή την εποχή το καθημερινό ωράριο (πλην Δευτέρας, που είναι κλειστά) είναι από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι (σημ. το καλοκαίρι είναι 8 το πρωί με 8 το βράδυ). Το αποτέλεσμα είναι η αίθουσα που βρίσκεται στο υπόγειο και η αρχειοθήκη να είναι κλειστές.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση από το Υπουργείο είναι πολύ… φειδωλή, με αποτέλεσμα να γίνεται μια πολύ συντηρητική διαχείριση όσον αφορά τη θέρμανση και τις υπόλοιπες προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία μουσείου και αρχαιολογικού χώρου. Πρόβλημα δημιουργείται και με το αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο δεν είναι ανοικτό όλες τις μέρες, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν και οι τουαλέτες προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, τις διαμαρτυρίες των επισκεπτών.

ανασκαφή Αρχαιολογικός χώρος Δίον

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top