Πέμπτη 28 Ιαν 2021 14:41      

Μουσικό Σχολείο Κατερίνης: Ελλείψεις εκπαιδευτικών και κτιριακό τα αιτήματα των μαθητών

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν  σε ολόκληρη τη χώρα μαθητές από μουσικά σχολεία, που διαμαρτυρήθηκαν  για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό,  αλλά και τη μεγάλη μείωση των δαπανών έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές κυρίως μουσικών ειδικοτήτων.

Η διαμαρτυρία των μαθητών του μουσικού σχολείου

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης προχώρησαν χθες σε πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση  στην πλατεία Ελευθερίας. Τα παιδιά έδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην αντιπεριφέρια και στον δήμο Κατερίνης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ενώ αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών μετέβησαν στα γραφεία των τεσσάρων βουλευτών του νομού όπου τους έδωσαν το ψήφισμα με αιτήματα.

Τα κενά

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα υποχρεωτικά  όργανα που είναι ο ταμπουράς και το πιάνο, οι κενές ώρες είναι  165 και 127 αντίστοιχα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της σχολής γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου κ. Πετρίδης Κωνσταντίνος    569 εκπαιδευτικές ώρες την εβδομάδα είναι κενές, γεγονός που καταδεικνύει τις ελλείψεις που  υπάρχουν. Επιπλέον σε όργανα επιλογής όπως η κλασική κιθάρα οι κενές ώρες φτάνουν τις 60 την εβδομάδα, και στο βιολί τις 64 ώρες.

Μάθημα σε κοντέινερ

Οι απαράδεκτες συνθήκες μαθημάτων είναι γνωστές σε όλους σε ότι αφορά το μουσικό σχολείο. Μάθημα  σε κοντέινερ σε ποσοστό 80%. Παντελής έλλειψη χώρου σίτισης, γυμναστηρίου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αμφιθεάτρου - έλλειψη πολύ σημαντική για ένα σχολείο με πλήθος μουσικών εκδηλώσεων που απαιτούν μεταφορά μουσικών οργάνων και ηχητικών συστημάτων, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια επιπλέον ωρών για την μεταφορά και τις πρόβες.  Οι τοπικές αρχές (Δήμος Κατερίνης, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Βουλευτές Πιερίας) είναι δίπλα στους μαθητές, και υπάρχει, εκ μέρους του Δήμου Κατερίνης, ετοιμότητα για την ανέγερση νέου διδακτηρίου για το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, καθώς έχει αποσταλεί πλήρης φάκελος στις Κτιριακές υποδομές Α.Ε..

Μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν από τον Υπουργό  να επιληφθεί  του θέματος της  ανέγερσης νέου Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, δίνοντας εντολή να προχωρήσει άμεσα από τις Κτιριακές υποδομές Α.Ε. η μελέτη για την ανέγερση νέου Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Tα κύρια αιτήματά των μαθητών στο ψήφισμα τους

Κενές ώρες μουσικών μαθημάτων: υφίστανται ελλείψεις στις μουσικές ειδικεύσεις. Αυτή τη στιγμή στο σχολείο μας υπάρχουν 526 κενές ώρες την εβδομάδα, με λίγα λόγια Μουσικό χωρίς μουσικούς, σχήμα οξύμωρο. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα, αν αυτό δεν είναι απαξίωση τι άλλο μπορεί να είναι;

Πιστοποίηση τίτλων σπουδών: άμεση υλοποίηση της Υ.Α.Γ2/324/8-12-97 (η οποία είναι σε ισχύ αλλά δεν εφαρμόζεται) για χορήγηση τίτλων μουσικής ειδικότητας και πτυχίου κατόπιν εξετάσεων στους αποφοίτους των μουσικών σχολείων.

Μεταφορά μαθητών:  Τα σχολεία μας εξαιρέθηκαν από τον περιορισμό  των χιλιομετρικών αποστάσεων που έθετε η ΚΥΑ 24001/13, με την τροποποιητική απόφαση 31636/2015. Διατηρείτε όμως ο περιορισμός των 20 χιλιομέτρων στις υπεραστικές μετακινήσεις. Άμεσα πρέπει να υπάρξει  τροποποίηση του άρθρου της ΚΥΑ 24001/13 που περιορίζει στα 20χλμ την υποχρέωση μεταφοράς, ώστε να δίνει το δικαίωμα της πρόσβασης στο σχολείο σε όλους τους μαθητές.

Να λυθούν τα χρονίζοντα θέματα της πρόσληψης καθηγητών μουσικών ειδικεύσεων, της πιστοποίησης τίτλων σπουδών και της μεταφοράς των μαθητών, που απασχολεί όλα τα μουσικά σχολεία. 

Διαμαρτυρία Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top