Δευτέρα 16 Ιουλ 2018 4:08      

Μουσικοθεατρική παράσταση "Διγενής Ακρίτας" στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης

Η Χορωδία και το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας, ιδρύθηκε το 2012 με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καραμούζα και μια ομάδα φιλόμουσων εκπαιδευτικών, που σε  κάθε  συνάντηση τους προσπαθούν να μεταφράσουν και μεταμορφώσουν  τον  κόπο και την προσπάθεια τους σε δημιουργία. Μετά από μια καταξιωμένη πορεία πέντε ετών με ιδιαίτερη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, 
              παρουσιάζουμε τη μουσικοθεατρική παράσταση 
                                      «Διγενής Ακρίτας» 
              στο κηποθέατρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης 
                την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στις 08:00μμ. 
    Συνοδοιπόροι και ενεργά συμμετέχοντες σε αυτήν την προσπάθεια 
* το μουσικό σχήμα «Μελωδοί της Παράδοσης» που ντύνουν μελωδικά όλες τις παραστάσεις μας, 
* η κα Γιώτα Τσεντίδου που επιμελείται τη θεατρική απόδοση των κειμένων και 
* ο κος Δημήτρης Καραμούζας που έχει την Καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των παραστάσεων.   

     Η εκδήλωση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας  του Δήμου
  Σας  Προσκαλούμε  και  Ευχόμαστε να απολαύσετε την παράστασή μας

    Λίγα λόγια για την πλοκή της παράστασης
 
   Ο Βασίλειος Διγενης Ακρίτας ήταν ο γιος ενός Σαρακηνού εμίρη, του αμυρά της Συρίας, Μουσούρ, που αγάπησε, εκχριστιανίστηκε και εγκαταστάθηκε σε βυζαντινό έδαφος παρά τις αντιρρήσεις των γονέων του, τους οποίους όμως έπεισε  μέχρι του σημείου μάλιστα να ασπαστούν και εκείνοι τον Χριστιανισμό. Είχε προηγηθεί η αρπαγή της αγαπημένης του Μουσούρ, Ειρήνης, της μοναχοκόρης του βυζαντινού στρατηγού Ανδρόνικου Δούκα. Τα πέντε αδέλφια της κοπέλας την αναζήτησαν, ο μικρότερος μάλιστα μονομάχησε με τον Μουσούρ και τον κέρδισε, αλλά εκείνος κράτησε την κοπέλα.
        Ο Βασίλειος Διγενής (από δύο γένη, το αραβικό και το  ελληνικό), μεγάλωσε κάνοντας μια σειρά ανδραγαθήματα. Νέος πια ερωτεύτηκε την κόρη ενός στρατηγού, την Ευδοκία, και την έκλεψε αλλά οι γονείς της συναίνεσαν μόνο όταν ο Διγενής σκότωσε τους άνδρες που ο στρατηγός έστειλε για να τον πιάσουν. 
        Παντρεύτηκε την καλή του και έφυγε «εις τα άκρας», τα σύνορα, όπου έγινε Ακρίτας. Από τις μεγαλύτερες μάχες του Διγενή ήταν εκείνες εναντίον των 300 απελατών (ληστών του Βυζαντίου) και της ανίκητης έως τότε αμαζόνας Μαξιμώς, που ήθελαν να κλέψουν τη γυναίκα του. 
      Δοξασμένος και γνωστός στα πέρατα του κόσμου, ο Διγενής αποσύρθηκε σε έναν μεγάλο πύργο, στις όχθες του Ευφράτη. Το θάνατό του -από ασθένεια- σε ηλικία 33 χρονών, ακολούθησε εκείνος της γυναίκας του Ευδοκίας, από θλίψη.

Τμήμα Χορωδίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας Μουσική παράσταση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top