Δευτέρα 13 Ιουλ 2020 1:36      

Μύθοι και πραγματικότητα για τη λαπαροσκοπική χειρουργική

Δεν γίνονται σε παχύσαρκους ασθενείς

Ακριβώς το αντίθετο! Ειδικά σε ασθενείς με αυξημένο βάρος δε θα έπρεπε να συζητείται κάτι άλλο. Οι παχύσαρκοι ασθενείς επωφελούνται περισσότερο λόγω των σαφώς λιγότερων επιπλοκών σε σύγκριση με συμβατικές μεθόδους. Ιδίως οι μολύνσεις των τομών, η διάσπαση τραυμάτων και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτα λαπαροσκοπικά.  

Δεν έχουν διαφορά από τις ανοικτές μεθόδους

Μεγάλο λάθος! Σε αντίθεση με την κλασική ανοικτή χειρορυργική, λαπαροσκοπικά υπάρχουν πολύ μικρές τομές, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, σχεδόν ανύπαρκτα μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα ή φλεβικές θρομβώσεις, άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και επιστροφή στην καθημερινότητά του, γρηγορότερη σίτιση, μειωμένο κόστος νοσηλείας, ελάχιστη απώλεια αίματος.

Δεν είναι για όλες τις ηλικίες

Σήμερα σε οργανωμένα κέντρα και από έμπειρους χειρουργούς δεν τίθεται καν το θέμα της ηλικίας. Εφόσον δεν υπάρχουν πολύ βαρέα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαταραχές πήξης, τότε εννοείται δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα λαπαρισκοπικό χειρουργειο για έναν ασθενή σε μεγάλη ηλικία. Αυτό που μετρά είναι σε ποιά κατάσταση είναι ο ασθενής που νοσεί πριν την επέμβαση, έχει δηλαδή διαφορά όταν μιλάμε για μια ‘γριούλα’ 85 ετών κατάκοιτη με άνοια στο γηροκομείο και για μια ‘γιαγιά’ ίδιας ηλικίας που πάει στη λαική για ψώνια, μένει μόνη της και  ζυμώνει πίτες, όπως και ένας ‘παππούς’ που θα παει καθημερινά στο καφενείο σαν κύριος με γραββάτα και μαντηλάκι.Η ποιότητα ζωής μετράει.

Λαπαροσκοπικά γίνονται μόνο λίγες επεμβάσεις

Πολλοί νομίζουν οτι λαπαροσκοπικά γίνεται μόνο η ‘χολή΄. Σήμερα η ο τομέας αυτός έχει προοδεύσει τόσο πολύ που σχεδόν δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται και λαπαροσκοπικά. Πλέον καθημερινά γίνονται χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, επεμβάσεις για επανόρθωση κήλης κάθε είδους, συμφυσιολύσεις, επεμβάσεις στο έντερο, στη νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, για κύστεις και όγκους, στα γυναικολογικά όργανα και πολλά ουρολογικά χειρουργεία. Ακόμα και επείγοντα χειρουργεία για διάτρηση οργάνου και ειλεό μπορούν με την κατάλληλη εμπειρία να διεξαχθούν λαπαροσκοπικά. Ιδίως σε ασθενείς με ΒΜΙ άνω του 35 δε θα έπρεπε να προτείνεται κάτι άλλο εκτός από μια λαπαροσκοπική επέμβαση.

Κοστίζουν ακριβά

Ισως μόνο σε επιλεγμένες επεμβάσεις κάποια ειδικά εργαλεία και υλικά να κάνουν μια μικρή διαφορά. Συνολικά όμως, λόγω της πληθώρας και της μεγάλης συχνότητας τέτοιων εξειδικευμένων επεμβάσεων το καθαρό κόστος της επέμβασης έχει εξομαλυνθεί με αυτό ανοικτών χειρουργείων. Το συνολικό κόστος είναι σίγουρα πολύ μικρότερο, αν συνυπολογίσουμε τη διάρκεια νοσηλείας, την κατανάλωση φαρμάκων, την άμεση επιστροφή στην εργασία και την παραγωγική διαδικασία και τις λιγότερες μετέπειτα ιατρικές επισκέψεις, συνήθως λόγω επιπλοκών των ανοικτών τραυμάτων.

Πρέπει ο χειρουργός που θα με χειρουργήσει να έχει ειδικά πιστοποιητικά και «περγαμηνές»?

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Πρέπει να αποδεικνύεται από πιστοποιητικά εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης η συνεχής δια βίου επιμόρφωσή του στις νεώτερες εξελίξεις και κατ’επέκταση στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Όσο και αν φαίνεται άκομψο να το ρωτήσουμε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το υποθέτουμε.

Ο λαπαροσκόπος χειρουργός πρέπει να δέχεται και να μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του ασθενούς, ακόμα και για την εκπαίδευσή του, έτσι ώστε να οδηγηθεί στο χειρουργείο ο ασθενής με πλήρη επίγνωση του ποιός είναι αυτός που θα τον χειρουργήσει, τι θα κάνει ακριβώς, τι επιπλοκές πιθανόν να συμβούν και ποιές είναι οι συνέπειες.

Η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στον τομέα αυτό εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι μόνο χτίζεται μια σημαντική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ασθενή και χειρουργό η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι καταλυτική για μια επιτυχημένη επέμβαση.

Περικλής Αν. Δημάσης MD
Γενικός Χειρουργός/ Μαστολόγος
(Μέλος της ελληνικής εταιρείας μαστολογίας)
Χειρουργική Κοιλίας, Μαστού, Ενδοκρινών αδένων
Λαπαροσκοπική Χειρουργική/Ογκολογία/Πρωκτολογία

υγεία Λαπαροσκοπική χειρουργική Μύθοι και Αλήθειες

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top