Δευτέρα 26 Οκτ 2020 5:30      

Ν. Τσακιρίδης: « Να χτίσουμε ένα μέλλον με ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία»

Συνέντευξη του υπ. Βουλευτή ΚΙΝ.ΑΛ στο «Ο.Β»

Για τους αγώνες που έδωσε στο παρελθόν και συνεχίζει να δίνει μέχρι σήμερα, την υποψηφιότητα του, το πρόγραμμα του κινήματος Αλλαγής, αλλά και τον ρόλο της Κεντροαριστεράς στην πολιτική σκηνή, μιλά σε συνέντευξη του στο «Ο.Β» ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας Νίκος Τσακιρίδης. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «νέο για μένα σήμερα στην πολιτική είναι το να υπηρετεί κάποιος αρχές και αξίες που θα έχουν αναφορά σε μεγάλα ζητήματα».

Η συνέντευξη 

Από μικρός στα βάσανα. Σας θυμάμαι  20χρονο  με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Δεν άλλαξε τίποτα από τότε μέσα σας; 
Καλά θυμάστε ένα νέο παιδί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να σας πω ότι ήμουν μόλις 16 ετών. Είχα πρωτοστατήσει στο μεγάλο μαθητικό κίνημα του 1993 απέναντι στο τότε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ως μαθητής γυμνασίου είχα εκλεγεί στο κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΜΚ που ήταν το μαθητικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια πολυτάραχη περίοδος με αποκορύφωμα τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα σε σχολείο της Πάτρας. 

Μέσα από εκείνο το κίνημα δώσαμε αγώνες για την άμεση επίλυση των οξυμένων στεγαστικών προβλημάτων, για τη βελτίωση των σχολικών βιβλίων, τον εργαστηριακό εξοπλισμό και άλλα πολλά αιτήματα που αφορούσαν την παιδεία στη χώρα. Εκείνο το κίνημα κατάφερε να διεκδικήσει αλλαγές στο χώρο που συναντά κανείς ως και σήμερα.

Έτσι λοιπόν μέσα μου αρχίζει να μεγαλώνει η επιθυμία και το πάθος για τα κινήματα, για τις διεκδικήσεις και για συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αυτά ως και σήμερα δεν έχουν αλλάξει. Νομίζω είναι επίκαιρα όσο ποτέ για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον με ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. 

Οι τελευταίες πράξεις του ΚΙΝΑΛ μοιάζουν με «πατροκτονία». Είναι η φάση της ενηλικίωσης;
Αν ρωτάτε για την απόφαση της προέδρου για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα σας πω ότι ήταν μια ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου που στέλνει το μήνυμα της ενότητας και της συστράτευσης για την κρίσιμη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Βεβαίως σ’ αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Άλλωστε αυτό που αφορά τους πολίτες είναι η πολιτική ατζέντα και όχι οι εσωκομματικές διεργασίες. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας πολιτικός φορέας με μεγάλη εμπειρία και δεν αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό της πατροκτονίας διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μέριμνα και η αγωνία μας στο εξής είναι να φτάσει στους πολίτες το πρόγραμμά μας, οι θέσεις μας και αναλυτικό σχέδιο που έχουμε για τη χώρα. Το σχέδιο Ελλάδα, εξειδικευμένο και κοστολογημένο, είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ποιος ο ρόλος της κεντροαριστεράς σήμερα  και πόσο αλώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μόνο μέλημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοίρασμα της εξουσίας. Το απέδειξαν και στο πρόσφατο παρελθόν όταν η δική μας παράταξη ζητούσε συναινέσεις και οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας τρέχανε στο Ζάππειο και σε πλατείες. Και οι δύο είναι μέρος του προβλήματος και ποντάρουν στον διχασμό για να κερδίσουν κομματικά οφέλη. Το πατριωτικό μας καθήκον είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στη χώρα. Η Κεντροαριστερά αποτελεί τη μοναδική ελπίδα ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Όχι την ελπίδα ότι θα γίνει συνομιλητής της δεξιάς ή της αριστερής συντήρησης. Είναι ο μεγάλος φορέας που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει αυτή την άποψη και δεν μπορεί να βρεθεί σε ρόλο συμπληρώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε την εικόνα της Αριστεράς και όχι τον λαό και την ουσία.

Δεν μπορείς να συγκυβερνάς τέσσερα χρόνια με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Δεν μπορείς να στηρίζεις τον Μαδούρο, και άλλα πολλά παραδείγματα που αποκαλύπτουν τον συντηρητισμό όλων αυτών που σήμερα θέλουν να αυτοαποκαλούνται κεντροαριστεροί.  

Από την άλλη η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θέλει να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Πώς γίνεται να θες να πείσεις για αυτό τον πολίτη όταν προσπαθείς να καταργήσεις μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, τη Διαύγεια του Γιώργου Παπανδρέου; Είναι λοιπόν μικρά δείγματα που αποκαλύπτουν όμως το πραγματικό πρόσωπο και των δύο.

Ποιο είναι το νέο σήμερα και πόσο ένα κόμμα στο κέντρο, όπως το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να το εκπροσωπεί; 
Νέο για μένα σήμερα στην πολιτική είναι το να υπηρετεί κάποιος αρχές και αξίες που θα έχουν αναφορά σε μεγάλα ζητήματα. Το νέο στην πολιτική είναι να προασπίζεσαι και να δουλεύεις για δημοκρατική συμμετοχή και για λογοδοσία. Νέο, επίσης, είναι να δίνεις αγώνες για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την υπεράσπιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν είναι νέο ο εναγκαλισμός με ακροδεξίες δυνάμεις, ο απολίτικος τακτικισμός ή η στήριξη της πελατειακής λογικής.

Για αυτό σήμερα, το μεγάλο στοίχημα, είναι οι ενεργοί πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προοδευτικής αλλαγής. Αν δει λοιπόν κάποιος το σχέδιο Ελλάδα θα αντιληφθεί εύκολα πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εκφράσει αυτό το νέο. Υπάρχουν προτάσεις για την Παιδεία, την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση. Για το δημογραφικό και την στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, την μικρομεσαία και νεανική επιχειρηματικότητα. Μιλάμε με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το κοινωνικό κράτος, τον αγροτικό κόσμο, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και για εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Όλα αυτά, την επόμενη μέρα θα αποτελούν για εμάς πυξίδα. Και έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι πραγματοποιήσαμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.

Τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές στην Πιερία ήταν αρκετά υψηλά. Πιστεύετε ότι θα διατηρηθούν το ίδιο και στην  ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Το Κίνημα Αλλαγής στην Πιερία κατέγραψε ένα καλό και ελπιδοφόρο ποσοστό. Από εκεί πηγάζει και η αισιοδοξία μας, ότι στο Νομό μας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μία έδρα εκ των τεσσάρων. Είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Κεντρική Μακεδονία. Πιστεύω ότι όχι απλά θα συντηρηθεί αυτό το ποσοστό, αλλά στις εθνικές εκλογές θα καταφέρουμε να το αυξήσουμε. Οι επαφές με τους πολίτες της Πιερίας μας δίνουν αυτό το μήνυμα. 

Ως επιχειρηματίας πείτε μας τι χρειάζεται ο τόπος μας για να πάει μπροστά  και  ποιες είναι  οι προτάσεις του κόμματος σας; 

Μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι εδώ και πολλά χρόνια μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον και έχω άμεση σχέση με την αγορά, την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια. Θα σας πω λοιπόν τρία άμεσα βήματα που χρειάζονται για να δώσουν ανάσα στον τόπο και στις επιχειρήσεις μας.  

Επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με σύγχρονους όρους.

Δημιουργία προϋποθέσεων και φιλικού κλίματος για ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Και επειδή δεν πρέπει να μένουμε σε τίτλους, αυτό που λέμε ειδικότερα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μείωση των έμμεσων φόρων σε τομείς και κλάδους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, το κρασί, οι ζυθοποιίες. 

Να απαλλάξουμε για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας-με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Και ειδικά για νέους άνεργους, γυναίκες, ηλικιωμένους άνεργους με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

Να ενισχύσουμε τον ρόλο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με την αναγκαία ευελιξία ώστε να καλύπτονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επαγγελματική στέγη, οι συνταξιούχοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης αναγκαία είναι η ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά, προκειμένου να αποκαταστήσει τον υγιή ανταγωνισμό. Είναι σαφές ότι πρέπει να περάσουμε συντεταγμένα σε μια πολιτική βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας τους, στη δημιουργία καθετοποιημένων και οριζόντιων επιχειρηματικών σχημάτων με τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων στις αλυσίδες αξίας και την προώθηση των εξαγωγικών και επενδυτικών δυνατοτήτων.

Αυτές οι θέσεις και οι προτάσεις μας είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στην ελληνική επιχείρηση που θα έχει μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Εκλογές 2019 ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top