Τετάρτη 24 Ιουλ 2019 1:42      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να καταργηθεί η απαγόρευση διανομών από τους "Χωρίς Μεσάζοντες"

Την κατάργηση του άρθρου που απαγορεύει την άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων και στην ουσία θέτει νομικά εμπόδια στη διανομή προϊότων από τις ομάδες των Δικτύων Αλληλεγγύης «Χωρίς Μεσάζοντες» ζητούν με ερώτησή τους που κατατέθηκε στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για το άρθρο 25 Ν.4264/2014, παράγραφος 2β. Η ερώτηση, την οποία έχουν συνυπογράψει οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και Αστέριος Καστόρης και απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Η ερώτηση

Με το άρθρο 25 του Νόμου 4264/2014, παράγραφος 2β, απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων. Για την μη τήρηση του συγκεκριμένου άρθρου επιβάλλεται πρόστιμο από 300 εως 5000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης.

Με το άρθρο αυτό απαγορεύεται και η διανομή προϊόντων από τις ομάδες του Δικτύου Αλληλεγγύης «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες». Το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες»  αποδεικνύει στην πράξη ότι η διακίνηση προϊόντος μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρύνεται από τον μεσάζοντα με αποτέλεσμα ο παραγωγός να εισπράττει μια αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή του  χωρίς αντίστοιχα να επιβαρύνεται η τιμή καταναλωτή. Βασιζόμενη στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ουσιαστική στήριξη για όσους πλήττονται από την κρίση. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση των ομάδων αυτών, χωρίς την πιθανότητα επιβολής προστίμου στους παραγωγούς από τα αρμόδια τμήματα Δήμων και Περιφερειών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Αν προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 25 του Νόμου 4264/2014, παράγραφος 2β.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook
 

Απαγόρευση διανομών Χωρίς μεσαζοντες Μπέττυ Σκούφα Αστέριος Καστόρης
Scroll to Top