Τετάρτη 8 Ιουλ 2020 7:03      

Παναγιώτης Αθανασιάδης, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Πιερίας: "Στόχος μας η συνολική αναβάθμιση των Λιμενικών υποδομών της Πιερίας"

Τα λιμάνια του κόσμου είναι τόπος  συνάντησης των ανθρώπων.  Είναι το σημείο , όπου ξεκινά ένα ταξίδι και εκεί όπου καταλήγει ένας προορισμός. Ο Νομός Πιερίας είναι ένας  ευλογημένος τόπος , που διαθέτει πέντε ξεχωριστά λιμάνια, της Μεθώνης, της Πύδνας, της Παραλίας , της Γρίτσας και του Πλαταμώνα. Το καθένα από αυτά με την δική του χρήση και τις δικές του ανάγκες. Το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας είναι επιφορτισμένο για την λειτουργία τους και την αξιοποίηση τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο προσπαθώντας  να μετατρέψει τα λιμάνια του Νομού σε σύγχρονους εμπορευματικούς και τουριστικούς κόμβους, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες. 

 Το  “O.B.” συνομίλησε με  τον νέο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας Παναγιώτη Αθανασιάδη ο οποίος έδωσε το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί την προσεχή περίοδο προς επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της θητείας του. 

κ. Αθανασιάδη , ποιο είναι το αντικείμενο και τι αρμοδιότητες έχει το Λιμενικό Ταμείο; 
Η λειτουργία του Λιμενικού  Ταμείου έχει ως σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση λιμενικών υποδομών του νομού μας  και ως εκ τούτου σχεδιάζει το  οργανόγραμμα και υλοποιεί με τους πόρους που διαθέτει ένα οργανωμένο σχέδιο με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των λιμανιών .

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα λιμάνια της Πιερίας και ποιος προγραμματισμός έργων υπάρχει από μέρος σας; 
Στην δικαιοδοσία του  Λιμενικού  ταμείου Πιερίας εντάσσονται  τα 5 λιμάνια της Πιερίας:  της Μεθώνης, της Πύδνας, της Παραλίας , της Γρίτσας  και  του Πλαταμώνα. 

Το καθένα από αυτά έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες και για αυτό αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μια σειρά έργων στο καθένα από αυτά με διαφορετικό σχεδιασμό.  

Για παράδειγμα στο λιμάνι της Παραλίας έχει ξεκινήσει η μελέτη εκβάθυνσης στην μπούκα του λιμανιού και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της,  ενώ έγιναν έργα φωτισμού, καλλωπισμού και καθαριότητας.

Επίσης  διαμορφώθηκε εξ αρχής το παρκινγκ που βρίσκεται μπροστά από το λιμάνι με νέα διαμόρφωση και φωτισμό ώστε να μπορούν όλοι οι επισκέπτες της Παραλίας να παρκάρουν με άνεση και ασφάλεια εκεί τα αυτοκίνητα τους. 

Για το λιμάνι της Γρίτσας βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την εταιρεία που το χρησιμοποίησε για την μεταφορά των χαλικιών προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί κατά την χρήση του.  

Στο αλιευτικό καταφύγιο του Πλαταμώνα προγραμματίζεται να γίνουν  το επόμενο διάστημα εργασίες τόσο για την αποκατάσταση του φωτισμού, αλλά και για την απομάκρυνση  υλικών, για τον ευπρεπισμό του χώρου, ενώ «τρέχει» μελέτη για το κυκλοφοριακό πέριξ του λιμανιού.

Στη Μεθώνη βρισκόμαστε σε καλή συνεργασία και συνεννόηση με τους μυδοκαλλιεργητές  ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό στη χρήση του.  

Με απόφαση ΔΣ προχωρούμε σε προγραμματικές συμβάσεις με τους τρεις δήμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Η καθαριότητα είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα του μένει στο μυαλό του επισκέπτη αλλά και όλων των επαγγελματιών. Γι αυτό πρέπει να  την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού για να μείνει ακέραια  ως εικόνα.  

Ποιες είναι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζεται ;
Αδυναμίες συναντούμε  με την ολιγάριθμη στελέχωση του προσωπικού. Στην πραγματικοτητα το προσωπικό είναι ένα  γράμματες και ένας εξωτερικός συνεργάτης.  Αλλά καίρια ζητήματα είναι η ασφάλεια των σκαφών, το νερό και γενικότερα η όσο το δυνατόν υψηλότερη παροχή υπηρεσιών στον επισκέπτη.  Στα λιμάνια οι άνθρωποι επιθυμούν να κάνουν βόλτες με ασφάλεια  , με καθαρό οπτικό πεδίο για να μπορεί να ταξιδεύει ο νους.

Έχετε βάλει τον πήχη ψηλά κ. Αθανασιάδη αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα λιμάνια για τον τόπο μας.
Σήμερα , η κατάσταση της εικόνας των λιμανιών δείχνει πως υπάρχει δυνατότητα να αναβαθμιστούν  και όπου χρειαστεί θα προχωρήσουμε δυναμικά ακόμα και σε ριζικές αλλαγές . Έχουν ήδη γίνει αξιόλογες ενέργειες και εργασίες και προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες. 

Ο γενικότερος στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμανιών και η ενσωμάτωση τους ως κουλτούρα στην καθημερινότητα μας .Τα λιμάνια ενίοτε μπορούν να αξιοποιηθούν ως εμπορικά ή τουριστικά. Είναι ένα δυναμικό κομμάτι της Πιερίας και αυτό θέλουμε  να το αξιοποιήσουμε.  Επίσης σε δεύτερο χρόνο θέλουμε να προχωρήσουμε και στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου όπως μια μεγάλη έκταση στα ανατολικά, οι παλιές αποθήκες στις Αλυκές κ.α. 

Συνεντεύξεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top