Κυριακή 5 Απρ 2020 13:03      

Ναι, υπάρχουν άγγελοι, σου λέω.

Ένα τραγούδι με προκάλεσε  να γράψω το παρόν άρθρο. Είναι αυτό που τραγουδάει η Κατερίνα Κούκα με τίτλο «Δεν υπάρχουν άγγελοι» (Στίχοι Γ.Παπαγιαννόπουλου, Μουσική Χ.Νικολόπουλου). Στο πασίγνωστο ρεφραίν του τραγουδιού λέει: «Δεν υπάρχουν άγγελοι, δεν με ξεγελάνε τα γαλάζια μάτια, τα ξανθά μαλλιά. Πάντοτε οι άγγελοι πιο ψηλά μας πάνε, όμως από σένανε λείπουν τα φτερά». Εδώ ο στιχουργός εκφράζει μια αντίφαση. Από τη μια τονίζει απερίφραστα (δεν με ξεγελάνε) την ανυπαρξία των αγγέλων και από την άλλη τη βεβαιότητα για την ύπαρξή τους  περιγράφοντας την όψη τους (γαλάζια μάτια, ξανθά μαλλιά) αλλά και το ρόλο τους (πιο ψηλά μας πάνε).

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άγγελοι που υπάρχουν/δεν υπάρχουν και μας πάνε - ποιητική αδεία- «πιο ψηλά»;  Μέρες που ‘ναι, δράττομαι της ευκαιρίας να προσπαθήσω να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η Βίβλος και ειδικότερα δύο περιπτώσεις αναφοράς σε συγκεκριμένους αγγέλους. Η συχνότητα βέβαια της εμφάνισης των αγγέλων στην Αγία Γραφή είναι μεγάλη και πάντοτε ως απεσταλμένων του Δημιουργού επιφορτισμένων με κάποια αποστολή όπως το να μεταφέρουν ένα μήνυμα σε κάποιον αποδέκτη ή να προστατεύσουν κάποιον σε ώρα ανάγκης.

Η πρώτη περίπτωση προκύπτει μέσα από την πολύ παραστατική περιγραφή αγγέλων που μας δίνει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη ιβ΄, 7-9 «Και έγινε πόλεμος εν τω ουρανώ. Ο Μιχαήλ και οι άγγελοι αυτού επολέμησαν κατά του δράκοντος και ο δράκων επολέμησε και οι άγγελοι αυτού. Και δεν υπερίσχυσαν, ουδέ ευρέθη πλέον τόπος αυτών εν τω ουρανώ. Και ερρίφθη ο δράκων, ο μέγας, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην, ερρίφθη εις τη γην. Και οι άγγελοι αυτού ερρίφθησαν μετ’ αυτόν.» Άρα, σύμφωνα με τον Ιωάννη, υπάρχουν άγγελοι καλοί και κακοί (δαίμονες). Αυτοί που μας προστατεύουν και αυτοί που μας κατατρέχουν και μας μισούν υπακούοντας στον όφι τον μέγα, τον αρχαίο. Και ο πόλεμος συνεχίζεται. Ένας πόλεμος ατέρμων, μέχρις εσχάτων! Κατά καιρούς διατυπώνεται η άποψη πως αμφότεροι, οι άγγελοι, ζούνε ανάμεσά μας και οι καλοί άγγελοι συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την προστασία που μας προσφέρουν απέναντι σε παγίδες και πειρασμούς που προκύπτουν αναπάντεχα προερχόμενοι από τους κακούς  αγγέλους.                           

Η δεύτερη περίπτωση συνδέεται με το συγκλονιστικό γεγονός της γέννησης του Χριστού που γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες και στην οποία οι άγγελοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας άγγελος προανήγγειλε στην έκπληκτη Παρθένο Μαρία τη γέννηση του υιού της δια Πνεύματος Αγίου και  «σμήνοι αγγέλων» φανερώθηκαν στους βοσκούς τη νύχτα της γέννησης ψέλνοντας το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και εν ανθρώποις ευδοκία». Το θέμα έχει ατέλειωτες προεκτάσεις αλλά εγώ προτείνω να ακολουθήσουμε την προτροπή «ερευνάτε τα γραφάς». Κι επειδή υπάρχουν καλοί και κακοί άγγελοι, προτείνω επίσης να πάμε με το μέρος των καλών αγγέλων, αυτών που βρίσκονται γύρω από το Δημιουργό, το Σωτήρα μας, που τόσο πολύ μας αγάπησε, ώστε έδωσε το μονογενή του γιό να πληρώσει τα πανάκριβα λύτρα για τη σωτηρία μας και όποιος πιστεύει σε αυτόν να έχει αιώνια ζωή.   

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, καλά, ειρηνικά και ευλογημένα!

23/12/2019                                                                     Δ. Ποικιλίδου                                                                      

                                                                             Ζωγράφος - Λογοτέχνης  

 

                                                                                                                                                            

 

 

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top