Δευτέρα 18 Μαρ 2019 18:34      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο δωράκι στους βουλευτές

Τις επιπτώσεις από ένα απίστευτο νέο «χαράτσι» στα εταιρικά αυτοκίνητα θα δουν για πρώτη φορά σε λίγο καιρό χιλιάδες μισθωτοί που χρησιμοποιούν Ι.Χ. το οποίο τους έχει παραχωρηθεί από τον εργοδότη. Το ίδιο ισχύει και για μετόχους ή εταίρους επιχειρήσεων. Κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι εν λόγω κατηγορίες φορολογουμένων θα διαπιστώσουν ότι η Εφορία τούς έχει χρεώσει για το 2016 με επιπλέον φορολογητέο εισόδημα σε... είδος, επειδή χρησιμοποιούν εταιρικό όχημα!

Το... ευρηματικό χαράτσι προκύπτει από διάταξη του άρθρου 99 του νόμου 4446/2016, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή. Ομως, ισχύει αναδρομικά για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η/1/2016, εφόσον το ποσό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) ενός εταιρικού αυτοκινήτου το οποίο παραχωρείται δωρεάν για χρήση σε εργαζόμενο ή μέτοχο ή εταίρο μιας επιχείρησης είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Από την επίμαχη φορολογική επιβάρυνση εξαιρούνται μόνο οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν ΛΤΠΦ έως 12.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη και με βάση σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος από μια επιχείρηση σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο αυτής, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής:
α) για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ ως ποσοστό 4% της ΛΤΠΦ,
β) για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ ως ποσοστό 7% της ΛΤΠΦ,
γ) για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ ως ποσοστό 14% της ΛΤΠΦ,
δ) για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ ως ποσοστό 18% της ΛΤΠΦ,
ε) για ΛΤΠΦ πλέον των 25.001 ευρώ ως ποσοστό 22% της ΛΤΠΦ.
Ετσι, για αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ 15.000 ευρώ η αξία της φορολογητέας παροχής σε είδος υπολογίζεται με ποσοστό 7% επί των 15.000 ευρώ και ανέρχεται σε 1.050 ευρώ, τα οποία προστίθενται στο ετήσιο εισόδημα του φορολογουμένου. 
Η αξία της φορολογητέας παροχής μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα και τους μήνες χρήσης του οχήματος στη διάρκεια του έτους.

Και ως συνήθως εξαιρούνται από το μέτρο οι 300 βουλευτές

Το αδιανόητο «χαράτσι» στα εταιρικά αυτοκίνητα αφορά όλους τους μισθωτούς, τα διευθυντικά στελέχη και τους μετόχους επιχειρήσεων στους οποίους έχει παραχωρηθεί Ι.Χ., αλλά δεν αφορά τους βουλευτές! Για άλλη μια φορά, οι εθνοπατέρες φρόντισαν να εξαιρέσουν τον εαυτό τους και έτσι συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλήρη φοροαπαλλαγή για τη χρήση των δωρεάν παραχωρούμενων από τη Βουλή αυτοκινήτων, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι πολυτελή οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Η προκλητική διάκριση μεταξύ βουλευτών και... κοινών θνητών ως προς τη φορολογική μεταχείριση των οχημάτων που τους παραχωρούνται συνιστά εξόφθαλμη πρόκληση. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε βουλευτής στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα στα δημόσια ταμεία, αν αθροιστούν οι απολαβές και τα διάφορα προνόμιά του. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η παραχώρηση αυτοκινήτου έως 1.800 κυβικών εκατοστών για τους βουλευτές της περιφέρειας και έως 1.400 κυβικών για τους βουλευτές της Αττικής, το οποίο μισθώνει η Βουλή με μακροχρόνια μίσθωση (leasing). 

Παράλληλα, προβλέπονται επίδομα οργάνωσης γραφείου, δωρεάν συσκευή κινητού και κάλυψη λογαριασμών έως 200 ευρώ, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο, πλοία, 52 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής ετησίως για τους βουλευτές νομών που απέχουν πάνω από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο για βουλευτές της επαρχίας ή επιδότηση ενοικίου.

Εγκύκλιος Βουλευτές Χαράτσι εταιρικά αυτοκίνητα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top