Πέμπτη 9 Ιουλ 2020 19:41      

Νέο «φρένο» στις προβλέψεις για ανάπτυξη του 2017

Ακόμα πιο χαμηλά «προσγειώνει» τις προσδοκίες της για ανάπτυξη η κυβέρνηση. Μετά την …στασιμότητα που είχε προαναγγείλει πέρυσι τέτοιον καιρό για το 2016 (αλλά αντί αυτής προέκυψε ύφεση) και αντί της ανάπτυξης 2,7% που προέβλεπε τότε για φέτος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναθεωρήσει έτι προς τα κάτω στον νέο προϋπολογισμό τον στόχο που είχε στο προσχέδιο για ανάπτυξη 1,8% το 2017, σε μόλις 1,6% ή 1,7%.

«Έπεσε έξω «η κυβέρνηση

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πάντως ότι η κυβέρνηση «έπεσε έξω» μέσα σε ένα χρόνο κατά σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σε σχέση με ό,τι σχεδίαζε ή φανταζόταν, για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη διετία 2016-2017.

Η κρίσιμη παράμετρος που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να παρασύρει ξανά προς τα κάτω την ανάπτυξη, διαψεύδοντας συνεχώς τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, είναι και πάλι τα νεότερα στοιχεία για την μείωση των  εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και πορεία των επενδύσεων, λόγω της υπερφορολόγησης.

Ανησυχούν

Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν ότι η ισχνή ανάπτυξη, ειδικά αν αποδειχθεί τελικά μικρότερη και από 1,6% του ΑΕΠ, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την επίτευξη των στόχων του 2018 –και όχι μόνον- καθώς μια σειρά υποθέσεων και παραδοχών για τα πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν βασιστεί σε σαφώς πιο αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τα οποία όμως εγκαταλείπονται σταδιακώς το ένα μετά το άλλο

ΑΕΠ Προϋπολογισμός Προβλέψεις Ανάπτυξη Υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top